UN: Klimatske promjene mogu povećati sukobe u svijetu

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je kazao da je raseljavanje već počelo zbog klimatskih promjena širom svijeta.

Britanski premijer Boris Johnson predsjedavao je sjednici na visokom nivou posvećanoj klimatskim promjenama (Reuters)
Britanski premijer Boris Johnson predsjedavao je sjednici na visokom nivou posvećanoj klimatskim promjenama (Reuters)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je da bi klimatske promjene mogle povećati nestabilnost, nasilje i sukobe u svijetu.

Govoreći na zasjedanju na visokom nivou, kojim je predsjedavao britanski premijer Boris Johnson,  skrenuo je pažnju na činjenicu da su u posljednjih deset godina zabilježene najviše temperature u historiji čovječanstva, prenosi Anadolija.

“Tamo gdje klimatske promjene isušuju rijeke, smanjuju žetve, uništavaju infrastrukturu i raseljavaju ljude, rizici od nestabilnosti i sukoba također se povećavaju”, upozorio je Guterres, navodeći da će globalno zagrijavanje povećati krize.

Potrebna pomoć razvijenih zemalja

Naglašavajući da je osam od deset zemalja u kojima su ratovi i sukobi pogođeno i klimatskim promjenama, rekao je da se više od 50 miliona ljudi bavi stočarstvom u zapadnoj Africi i regiji Sahel te da su promjene na pašnjacima uzrokovale sve veće nasilje između pastira i farmera.

Guterres je kazao da je raseljavanje već počelo zbog klimatskih promjena širom svijeta.

Pozvao je razvijene zemlje da ispune svoju obavezu da godišnje dodijele 100 milijardi dolara zemljama s niskim prihodima za pomoć u borbi protiv klimatskih promjena i za smanjenje emisije ugljika.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO