UN: Deseci migranta se utopilo na Sredozemnom moru

U najnovijem brodolomu tokom vikenda smrtno su stradali migranti koji su pokušavali ilegalnim putevima preći iz Libije u Evropu.

Brodolom je najnoviji na migracijskoj ruti u Mediteranu (Reuters - Ilustracija)
Brodolom je najnoviji na migracijskoj ruti u Mediteranu (Reuters - Ilustracija)

Najmanje 41 osoba utopila se tokom vikenda kada se njihov čamac prevrnuo u vodama Mediterana, saopćeno je u srijedu iz Ujedinjenih naroda.

U najnovijem brodolomu smrtno su stradali migranti koji su pokušavali ilegalnim putevima preći iz Libije u Evropu, u potrazi za boljim životom, prenosi Anadolija.

Agencije za migracije i izbjeglice UN-a navele su u zajedničkoj izjavi da su smrtno stradali bili među najmanje 120 migranata koji je 18. februara na gumenom čamcu napustio Libiju.

Potonuće se dogodilo dva dana kasnije.

Preživjeli su odvedeni u sicilijanski lučki grad Porto Empedocle.

Migracijska ruta u Mediteranu

Samo je jedno tijelo pronađeno, a među nestalima je troje djece i četiri žene.

Od jedne nestale žene ostalo je novorođenče, koje se trenutno nalazi na Lampedusi.

Brodolom je najnoviji na migracijskoj ruti u Mediteranu, gdje je oko 160 migranata smrtno stradalo od početka 2021. godine, rekle su agencije UN-a.

Libija je u posljednjih nekoliko godina jedna od glavnih tranzitnih ruta neprijavljenih migranata iz Afrike koji namjeravaju preko Sredozemnog mora doći do Evrope.

Tokom posljednjih nekoliko godina stotine hiljada migranata stiglo je do Italije u potrazi za boljim životom.

Izvor : Agencije

Povezane

U dva brodoloma u blizini libijske obale utopilo se gotovo 100 izbjeglica i migranata. U jučerašnjem su stradale 74 osobe, među njima i beba. Spasilačke nevladine organizacije kažu da se u Sredozemnom moru od početka oktobra dogodilo najmanje osam brodoloma.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO