Sudija blokirao Bidenovu zabranu deportacije migranata

Zabrana deportacije je trebala važiti za svakog migranta koji uđe ilegalno u zemlju i uz uvjet da nije optužen za terorizam i špijunažu.

Odluka sudije Drewa Tiptona će važiti na neodređeno vrijeme (Reuters)

Drew Tipton, federalni sudija u Teksasu, blokirao je naređenje predsjednika SAD-a Joe Bidena da se zabrane deportacije migranata u narednih 100 dana.

Sudija Tipton je odluku donio rano u srijedu po srednjoevropskom vremenu i ona će važiti na neodređeno vrijeme, prenosi Tanjug, pozivajući se na New York Post.

Državni tužilac Teksasa Ken Paxton je ranije napisao tužbu protiv zabrane deportacije, tvrdeći da je neustavna i da će izazvati značajne ekonomske probleme toj američkoj državi.

Blokiranje Bidenovih odluka

Tipton, kojeg je postavio bivši predsjednik Donald Trump, i u januaru je privremeno blokirao jednu Bidenovu odluku na dvije sedmice, jer mu, kako je objasnio, nova administracija nije dala konkretne, opravdane razloge za 100 dana zabrane.

Bidenova zabrana deportacije je trebala važiti za svakog migranta koji uđe ilegalno u zemlju i uz uvjet da nije optužen za terorizam i špijunažu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada