Španci uklonili posljednju statuu diktatora Franca

Statua, postavljena tri godine poslije smrti Franca, isticala je njegovu ulogu zapovjednika Španske legije u Rimskom ratu – sukobu Španije i Francuske s berberskim plemenima u Maroku 1920-ih godina.

Radnici su bagerom i teškim bušilicama srušili i platformu na kojoj je bio kip (Reuters)

Posljednja statua bivšeg španskog diktatora Francisca Franca uklonjena je s gradskih vrata Melille, španske enklave u Maroku.

Radnici su bagerom i teškim bušilicama srušili i platformu na kojoj je bio kip, piše Radio Slobodna Evropa, prenosi Beta.

Statua, postavljena tri godine poslije smrti Franca (1892-1975), isticala je njegovu ulogu zapovjednika Španske legije u Rimskom ratu – sukobu Španije i Francuske s berberskim plemenima u Maroku 1920-ih godina.

“Ovo je historijski dan za Melillu”, rekla je Elena Fernandez Trevino, zadužena za obrazovanje i kulturu u enklavi, kada je lokalna skupština izglasala uklanjanje statue, ističući da je to “jedini kip posvećen diktatoru koji je još u javnom prostoru”.

(Reuters)

Uklanjanje svih simbola povezanih s Francovim režimom

Samo je krajnje desničarska stranka Vox glasala protiv tog poteza, tvrdeći da je statua slavila Francovu vojnu ulogu, a ne njegovu diktaturu.

Španskim Zakonom o historijskom sjećanju iz 2007. godine se traži uklanjanje svih simbola povezanih s Francovim režimom.

Vlada je provela uklanjanje nekoliko spomenika pomoću tog zakona, uključujući preuzimanje Ljetne palate bivšeg diktatora od njegovih nasljednika prošle godine.

Izvor: Agencije