Sigurnosni službenici: Izgrednici na Capitol ‘došli spremni za rat’

Bivši šef policije Capitola Steven Sund rekao je da se pripremio za protest, a ne za ‘koordinirani napad u vojnom stilu’.

Četiri osobe među izgrednicima su izgubile živote kada su pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa napale američki Capitol (EPA)

Američki sigurnosni službenici Capitola koji su smijenjeni poslije januarskog napada gnjevne mase desničara na parlament – Kongres SAD-a, za propuste osiguranja su optužili obavještajne službe jer ih nisu obavijestile šta se sprema.

Svjedočeći pred odborom Senata Kongresa, službenici su rekli da su izgrednici “došli pripremljeni za rat” s oružjem, komunikacijskim uređajima i penjačkom opremom, prenijela je Beta Radio Slobodna Evropa.

Bivši šef policije Capitola Steven Sund rekao je da se pripremio za protest, a ne za “koordinirani napad u vojnom stilu”.

Smrtonosni napad

Četiri osobe među izgrednicima su izgubile živote kada su pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa napale američki Capitol.

Trojica od četvorice službenika koji su u utorak svjedočili pred Odborom za nacionalnu sigurnost i vladine poslove podnijeli su ostavke neposredno poslije napada, u kojem je ubijen i jedan policajac pri Capitolu.

Među svjedocima su vršitelj dužnosti šefa policije Washingtona DC Robert Contee, bivši šef američke policije Capitola Steven Sund, bivši senatski narednik Michael Stenger i bivši kućni narednik Paul Irving.

Demokrate smatraju da je napad predstavljao pobunu, a optužili su Trumpa zbog navodnog podsticanja mase. Kasnije ga je Senat oslobodio optužbi, ali je ipak ostao prvi predsjednik u historiji SAD-a koji je dva puta opozivan.

Izvor: Al Jazeera i agencije