Maas poručio Iranu da prihvati diplomatsku ponudu Zapada

Njemački ministar vanjskih poslova je optužio Teheran za dalje skrivanje transparentnosti koja se traži od Irana po dogovoru iz 2015. godine.

Iran mora shvatiti da je važno da se smire tenzije, rekao je Heiko Maas (EPA)
Iran mora shvatiti da je važno da se smire tenzije, rekao je Heiko Maas (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u srijedu je apelirao na Iran da prihvati diplomatske savjete koji dolaze sa Zapada, kako bi sačuvao nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Optužio je Teheran za dalje skrivanje transparentnosti koja se traži od Irana po dogovoru iz 2015. godine, nakon čega je Iran počeo zabranu međunarodne inspekcije da posjećuju nuklearne objekte u utorak, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je izvijestila da je Iran dodao 17,6 kilograma obogaćenog uranija od 20 posto u svoje zalihe i da je premašena čistoća za 3,67 posto po prethodno utvrđenom dogovoru.

‘Važno je da se smire tenzije’

“Na kraju krajeva, Iran mora shvatiti da je važno da se smire tenzije i da prihvati ponudu za diplomatsko rješenje koje je na stolu, uključujući onu iz SAD-a”, kazao je Maas.

Kršenje sporazuma predstavlja ozbiljan problem za predsjednika SAD-a Joe Biden, koji želi poništiti odluku svog prethodnika Donalda Trumpa o izlasku Amerike iz nukelarnog sporazuma s Iranom prije tri godine.

Nakon toga je Washington uveo ekonomske sankcije Iranu.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO