Izrael šalje doze cjepiva Palestincima i drugim zemljama

Ograničene količine neiskorištenih doza bit će poslate Palestincima i zemljama poput Hondurasa.

Tri miliona Izraelaca već je primilo dvije doze vakcine (EPA)

Izrael je u utorak objavio da će poslati “ograničene količine neiskorištenih doza” vakcina protiv COVID-19 Palestincima i nekim zemljama poput Hondurasa, koji planira otvoriti ambasadu u Jerusalemu.

Izrael, koji drži svjetski rekord po broju vaksinisanih građana, već je ubrizgao dvije doze cjepiva Pfizer/BioNTech tri milijuna ljudi, gotovo trećini stanovništva.

Izrael je 19. decembra pokrenuo veliku i brzu kampanju cijepljenja nakon dogovora s Pfizerom koji omogućuje Izraelu isporuku miliona doza u zamjenu za biomedicinske podatke o učinku cjepiva.

„Izrael je primio brojne molbe za pomoć od zemalja koje traže cjepivo”, naveo je u saopštenju ured premijera Benjamina Netanyahua i dodao da Izrael nije u mogućnosti pružiti “značajnu” pomoć prije kraja svoje kampanje cijepljenja, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

‘Simbolična količina’

Ali, “ograničenom količinom neiskorištenog cjepiva skupljenog posljednjeg mjeseca” Izrael je odlučio pomoći medicinskom osoblju Palestinske samouprave i nekolicini zemalja i poslati im simboličnu količinu cjepiva, dodaje se u priopćenju.

Izrael je već posljednjih sedmica poslao hiljade doza cjepiva na okupiranu Zapadnu obalu, za tamošnje palestinsko medicinsko osoblje.

Prema Ujedinjenim nacijama i nevladinim udruženjima, Izrael je obavezan” kao “okupirajuća sila” osigurati cjepivo za 2,8 milijuna Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i za dva milijuna stanovnika Pojasa Gaze, koji je pod izraelskom blokadom.

Izvor: Agencije