Biden i Trudeau zajedno protiv kineskog utjecaja i klimatskih promjena

Nakon dvosatnog razgovora kojim su nastojali okrenuti stranicu Trumpovoj eri, čelnici dvije zemlje izjavili su da planiraju blisku saradnju.

Trudeau je zahvalio Bidenu na američkoj podršci za oslobađanje dvojice Kanađana Michaela Spavora i Michaela Kovriga koji su uhapšeni u Kini zbog sumnje u špijunažu (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau istaknuli su na bilateralnom sastanku duboke veze dvije zemlje i obavezali se da će se zajedno suprotstaviti kineskom utjecaju i klimatskim promjenama.

“Sjedinjene Američke Države nemaju bližeg prijatelja od Kanade”, rekao je Biden putem video linka kanadskom premijeru, dodajući da mu je zbog toga uputio prvi poziv kao predsjednik i s njim održao prvi bilateralni sastanak, prenosi Hina.

Nakon dvosatnog razgovora kojim su nastojali okrenuti stranicu Trumpovoj eri, čelnici dvije zemlje izjavili su da planiraju blisku saradnju u borbi protiv pandemije korona virusa i klimatskih promjena s ciljem smanjenja neto stopa emisija na nulu do 2050. godine.

Trudeau je zahvalio Bidenu na američkoj podršci za oslobađanje dvojice Kanađana Michaela Spavora i Michaela Kovriga koji su uhapšeni u Kini zbog sumnje u špijunažu.

Također je pozdravio nastojanja nove američke administracije u borbi protiv klimatskih promjena, primijetivši da je proteklih godina jako nedostajalo američko vodstvo.

Kanada je često bila prva strana postaja američkog predsjednika, ali pandemija je pretvorila sastanak dvojice čelnika i njihovih najviših saradnika u virtuelni događaj.

Izvoz vakcina

Izvor iz kanadske vlade koji je zbog osjetljive situacije želio ostati anoniman rekao je da nije postignut napredak u mogućnosti da Kanadi koja se trenutno opskrbljuje vakcinama iz Evrope budu dostupne vakcine proizvedene u SAD-u.

Biden je u jednom od svojih prvih poteza na dužnosti predsjednika opozvao dozvolu izdanu u martu 2019. za naftovod, koji bi naftu iz Kanade vodio u SAD, navodeći da njegova izgradnja nije u skladu s ekonomskim i klimatskim ciljevima njegove administracije.

Dvojica čelnika stavila su međutim do znanja da žele ostaviti spor iza sebe i zajedno sarađivati.

Biden je rekao da će usko sarađivati s Kanadom i na jačanju otpornosti lanca opskrbe te na snažnom postpandemijskom “ekonomskom oporavku koji koristi svima a ne samo onima na vrhu”.

Kanadski premijer Justin Trudeau prvi je čestitao Bidenu na izbornoj pobjedi, niti sat vremena nakon što su je proglasili vodeći američki mediji.

Bivši predsjednik Donald Trump koji se često sukobljavao s tradicionalnim trgovinskim saveznicima uveo je carine na kanadski aluminij i čelik, a u Kanadu je putovao samo jednom na sastanak G7 2018. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Sjedinjene Američke Države blisko sarađuju sa saveznicima, rekao je predsjednik Joe Biden, te se tako odmiču od politike njegova prethodnika Donalda Trumpa.

Published On 20 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO