Mediji: Biden će nazvati kralja Salmana uoči izvještaja o Khashoggiju

Trumpova administracija odbila je objaviti ovaj izvještaj američke obavještajne službe o ubistvu novinara uprkos usvajanju zakona kojim se to tražilo.

Informativni portal Axios objavio je kasno u utorak da bi "objavljivanje eksplozivnog izvještaja" moglo obuhvatiti i jednog od kraljevih sinova, ne navodeći nikakvo ime (Reuters)
Informativni portal Axios objavio je kasno u utorak da bi "objavljivanje eksplozivnog izvještaja" moglo obuhvatiti i jednog od kraljevih sinova, ne navodeći nikakvo ime (Reuters)

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden nazvati saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza al-Sauda u srijedu, uoči zakazanog izvještaja američke obavještajne službe o detaljima nestanka i ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Navodeći svoj izvor, informativni portal Axios objavio je kasno u utorak da bi “objavljivanje eksplozivnog izvještaja” moglo obuhvatiti i jednog od kraljevih sinova, ne navodeći nikakvo ime.

Ukoliko se desi, ovaj poziv će biti prva konverzacija između Bidena kao američkog predsjednika i kralja Salmana.

Vjerovatno će se raspravljati i o drugim pitanjima, ali slučaj Khashoggija će biti dominantna tema, navodi se u članku.

Izvještaj Ureda direktora Nacionale obavještajne službe (DNI) navodno implicira da je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman bio uključen u ubistvo Khashoggija i uklanjanje njegovog tijela.

Kolumnistu Washington Posta i kritičara saudijske vlade ubio je tim saudijskih agenata u konzulatu te zemlje u Istanbulu u oktobru 2018, prema izvještajima. Khashoggi je ušao u zgradu da bi dobio dokumente potrebne za sklapanje braka.

Američki mediji kasnije su objavili da je CIA zaključila da je Bin Salman umiješan. On je odbacio te optužbe ali je prihvatio odgovornost kao de facto lider zemlje.

Bin Salman nije razgovarao sa Bidenom, iako je kao saudijski ministar odbrane razgovarao sa američkim kolegom Lloydom Austinom.

Trumpovo odbijanje

Kao odgovor na ubistvo, američki Kongres je usvojio zakon u decembru 2019, koji je uključivao odredbu kojom se traži od DNI-ja da objavi javni izvještaj o ubistvu Khashoggija u roku od 30 dana.

Zakonom se također naredilo ovoj službi da predstavi dokaz o saznanju ili ulozi bilo kojeg sadašnjeg ili bivšeg saudijskog vladinog zvaničnika ili političara u “usmjeravanju, naređivanju ili manipuliranju dokazima” u ubistvu.

Trumpova administracija odbila je da objavi cijeli izvještaj uprkos zakonu, govoreći zakonodavcima da bi otkrivanje informacija ugrozilo izvore nacionalne obavještajne službe i njene metode.

Bivši američki predsjednik Donald Trump bio je blizak saudijskoj monarhiji, pogotovo Bin Salmanu. Njegova prva posjeta u inostranstvu bila je Rijadu, čime je utvrdio veze sa ovom zemljom.

Biden je krenuo u smjeru razmatranja američko-saudijskih veza te je okončao američku podršku saudijskoj operaciji u Jemenu i ponovo pokrenuo razgovore sa Iranom, čemu se Rijad protivi.

Direktorica DNI-ja Avril Haines također je rekla tokom saslušanja u Senatu, prilikom potvrde njenog imenovanja na tu poziciju, da namjerava da objavi izvještaj o Khashoggiju.

Tokom saslušanja, senator Ron Wyden je rekao Haines da ima priliku da “odmah okrene novu stranicu što se tiče tajnosti i nezakonitosti odlazeće administracije”.

Kada je Wyden upitao da li će objaviti izvještaj, odgovorila je: “Da, senatore. Apsolutno, poštovat ću zakon.”

Grupe za ljudska prava i stručnjaci UN-a pozvali su da se objavi izvještaj o ubistvu Khashoggija.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO