Bachelet pozdravila Bidenovo obećanje o ukidanju smrtne kazne

Studije pokazuju da su neke zemlje koje su ukinule smrtnu kaznu registrirale iste ili čak i niže stope ubistava, kaže čelnica Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Michelle Bachelet: Ogromna većina zemalja zakonski je ukinula smrtnu kaznu ili je ne provodi u praksi (EPA)
Michelle Bachelet: Ogromna većina zemalja zakonski je ukinula smrtnu kaznu ili je ne provodi u praksi (EPA)

Čelnica Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozdravila je obećanje američkog predsjednika Joe Bidena da će raditi na ukidanju smrtne kazne u Sjedinjenim Američkim Državama.

Biden, demokrata, obećao je glasačima u prošloj godini da će tražiti ukidanje smrtne kazne na saveznom nivou i preuzeo je dužnost kao prvi američki abolicionistički predsjednik, prenosi Fena.

“Pozdravljam obećanje nove američke administracije da će raditi na ukidanju smrtne kazne, kako na saveznom, tako i na nivou saveznih država”, izjavila je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Trumpova podrška smrtnoj kazni

Smrtnu kaznu na saveznom nivou obnovio je Donald Trump u prošloj godini, nakon 17-godišnje pauze, djelimično izazvane i rastućim problemima u nabavci smrtonosnih injekcija.

Merrick Garland, Bidenov kandidat za američkog državnog tužioca, poručio je Kongresu u ponedjeljak da je njegova podrška smrtnoj kazni oslabila u jeku briga što se ona nesrazmjerno provodi nad tamnoputim Amerikancima i pripadnicima ostalih marginaliziranih zajednica koji su prečesto pogrešno osuđivani.

“Odvraćanje je često argument onih koji se protive aboliciji. Nema, ipak, dokaza da ona efikasnije odvraća od zločina nego bilo koja druga kazna”, izjavila je Bachelet tokom rasprave u Vijeću UN-a za ljudska prava.

“Upravo suprotno, studije pokazuju da su neke zemlje koje su ukinule smrtnu kaznu registrirale iste ili čak i niže stope ubistava”, kazala je.

Mnoge zemlje zakonski ukinule smrtnu kaznu

Američka delegacija, koja ima posmatrački status, nije učestvovala u raspravi, koja se održava svake dvije godine.

“Ogromna većina” zemalja zakonski je ukinula smrtnu kaznu ili je ne provodi u praksi, kaže Bachelet.

Iran i Saudijska Arabija, među pet vodećih svjetskih zemalja po broju egzekucija prema podacima Amnesty Internationala, branile su tu praksu u raspravi kao sredstvo odvraćanja od manjih prekršaja, u skladu sa šerijatom, prenosi Reuters.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO