Supruga El Chapa uhapšena zbog trgovine drogom

Bivša kraljica ljepote i kćerka navodno važnijeg člana kartela Sinaloa uhapšena je na međunarodnom aerodromu Dulles izvan Washingtona.

Coronel i Guzman u braku su od 2007. godine, kada su se vjenčali u razmetljivoj ceremoniji u jednom selu u meksičkoj saveznoj državi Durango (AP)

Supruga Joaquina Guzmana, zvanog El Chapo, vođe meksičkog narko-kartela iz Sinaloe, uhapšena je sinoć u Virginiji u SAD-u po optužbama za trgovinu drogom, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

Emma Coronel Aispuro (31), koja ima američko i meksičko državljanstvo, uhapšena je na Dulles međunarodnom aerodromu izvan Washingtona DC i trebalo bi da se u utorak izjasni pred saveznim sudom Distrikta Columbia, ali će se sve obaviti putem video linka.

Aispuro je optužena za učešće u distribuciji kokaina, metamfemina, heroina i marihuane u SAD-u, a navodno se udružila sa jos nekolicinom ljudi da pomogne El Chapu da pobjegne 11. jula 2015. godine iz zatvora Altiplano u Meksiku, piše Tanjug.

Bivša kraljica ljepote

Ona je već uhapšena u Meksiku, u januaru 2016. godine, zbog sumnji da je planirala da pomogne u još jednom bjekstvu njenog supruga, prije nego što je izručen Americi 2017. godine.

Kako se navodi u žalbi, neimenovanom meksičkom zvaničniku, koji je nadzirao državne zatvore, plaćeno je čak dva miliona dolara kako bi se Guzmanu olakšao drugi pokušaj bijega, piše Al Jazeera English.

Meksički zvaničnik upoznat sa slučajem Coronel, koji je želio ostati anoniman, kaže da se čini kako je njeno hapšenje čisto američka inicijativa i da nije tražena u Meksiku.

Coronel i Guzman u braku su od 2007. godine, kada su se vjenčali u razmetljivoj ceremoniji u jednom selu u meksičkoj saveznoj državi Durango. U to vrijeme Coronel je bila 18-godišnja kraljica ljepote.

SAD su Coronel identifikovali kao kćerku Inesa Coronela Barrerasa, “značajnog stranog trgovca narkoticima” i važnog člana kartela Sinaloa.

El Chapo služi zatvorsku kaznu u SAD-u, nakon što ga je sud u istočnom distriktu New York osudio na doživotnu robiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije