Tužba protiv Saudijske Arabije zbog pucnjave u bazi na Floridi

U tužbi se navodi da je kraljevina znala da je napadač radikaliziran i da je mogla spriječiti ubistva.

Ostali saudijski kadeti iz baze znali su za planove o napadu, ali nisu učinili ništa da ga spriječe, kaže se u tužbi (AFP)
Ostali saudijski kadeti iz baze znali su za planove o napadu, ali nisu učinili ništa da ga spriječe, kaže se u tužbi (AFP)

Žrtve pucnjave u vojnoj bazi u američkoj saveznoj državi Floridi i njihove porodice tuže Saudijsku Arabiju, tvrdeći da je ta zemlja znala da je napadač radikaliziran i da je mogla spriječiti ubistva.

Tužba je podnijeta u ponedjeljak u Sjevernom distiktu Florida, u ime porodica tri osobe koje su ubijene i 13 koje su ranjene, uključujući i šerifove zamjenike.

Mohammed Saeed Alshamrani, saudijski kadet koji se obučavao u zračnoj stanici Pensacola, u pucnjavi 6. decembra 2019. ubio je tri američka mornara.

Tužba je podnijeta devet mjeseci nakon što su američki zvaničnici otkrili da je Alshamrani komunicirao sa operativcima Al-Kaide o planovima i taktici, u sedmicama koje su prethodile napadu, te da je bio radikaliziran prije nego što je došao na obuku u SAD.

U tužbi se tvrdi da je Saudijska Arabija znala za veze Alshamranija sa Al-Kaidom, da je radikalan, te da ga nije nadgledala.

Dodaje se da su i drugi saudijski kadeti iz baze znali za njegove planove o napadu, ali da nisu učinili ništa da ga spriječe u tome.

Navedeno je da je svojim saudijskim kolegama na zabavi noć prije napada, rekao da planira pucnjavu, no, umjesto da ga prijave, oni su ujutro prijavili da su bolesni. Jedan je snimao pucnjavu dok je stajao pored zgrade, a dvojica su posmatrala iz obližnjeg automobila.

„Nijedan od kadeta saudijskih zračnih snaga nije prijavio Al-Shamranijevo ponašanje niti ga je pokušao zaustaviti. Zato što su to podržavali“, kaže se u tužbi.

„Al-Shamrani je Trojanski konj koji su njegova država Kraljevina Saudijska Arabija i njen opunomoćenik na Arabijskom poluotoku, Al-Kaida, poslali na obuku u pomorsku zračnu bazu Pensacola pod pokroviteljstvom programa vezanog uz prodaju američkog oružja vrijednog milijarde dolara Saudijskoj Arabiji“, dodaje se.

Mjesec nakon pucnjave tadašnji američki državni tužilac William Barr saopštio je da je 21 saudijski kadet vraćen kući.

Tužbom se od Saudijske Arabije zahtijeva novčana odšteta.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO