Prvi sastanak delegacija Emirata i Katara

Zvaničnici dvije države susreli su se u Kuvajtu mjesec nakon dogovora o okončanju spora u Zaljevu.

Saudijska Arabija, UAE i Bahrein su zajedno s Egiptom, prekinuli ekonomske i diplomatske odnose sa Katarom u junu 2017. godine (Al Jazeera)

Zvanične delegacije Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara u Kuvajtu su se susrele prvi put otkako je prošlog mjeseca postignut dogovor o završetku spora koji je trajao više od tri godine, javlja emiratska državna agencija WAM.

Saudijska Arabija, UAE i Bahrein su zajedno s Egiptom, prekinuli ekonomske i diplomatske odnose sa Katarom u junu 2017. godine, te mu nametnule kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu, optužujući Dohu da podržava terorizam.

Katar je poricao te tvrdnje i ponavljao da nema opravdanja za prekid odnosa.

Početkom januara, četiri zemlje i Katar su na samitu u Saudijskoj Arabiji dogovorili da se ponovo uspostave diplomatske i trgovinske veze, kao i omoguće putovanja.

‘Implementacija dogovora iz Saudijske Arabije’

WAM tvrdi da su zvaničnici dvije zemlje u Kuvajtu razgovarali o „zajedničkim mehanizmima i procedurama za implementaciju dogovora iz Saudijske Arabije“.

“Naglasili su važnost očuvanja zaljevskih veza i razvijanja zajedničke akcije u interesu zemalja GCC-a (Vijeće za saradnju u Zaljevu) i njihovih građana, te postizanja stabilnosti i prosperiteta u regiji”, dodaje se.

Dvije zemlje zahvalile su Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu na ulogama koje su imali u rješavanju spora, tvrdi WAM, bez ulaska u detalje ko je bio na sastanku.

Iz Katara nije bilo reakcija.

Od dogovora iz prošlog mjeseca, između Katara i četiri zemlje su ponovo uspostavljene zračne linije.

Svaka zemlja treba pojedinačno razgovarati sa Katarom o rješavanju bilateralnih sporova.

Izvor: Al Jazeera