Pleme Cherokee traži od Jeepa da promijeni ime terenskom vozilu

Došlo je vrijeme da firme i sportski timovi u SAD-u prestanu koristiti indijanska imena, kaže vođa plemena Chuck Hoskin.

Više nam ne čini čast da vidimo svoje ime na nekom automobilu, rekao je Chuch Huskin (Instagram/screenshot)

Poznato vozilo američke kompanije Jeep, model Cherokee, koji se proizvodi gotovo 50 godina, uskoro bi moglo promijeniti naziv pošto je vođa istoimenog plemena američkih Indijanaca ocijenio da je došlo vrijeme da firme i sportski timovi u SAD-u prestanu koristiti njihovo ime.

Vođa plemena Cherokee Chuck Hoskin rekao je kompaniji da ne toleriše da oni koriste ime Cherokee, rekao je portparol plemena za AFP, prenijela je Beta.

Hoskin je svoj stav iznio putem video konferencije 29. januara matičnoj kući Jeepa, grupi Stelantis.

“Mislim da je došao trenutak u ovoj zemlji da firme i sportski timovi povuku imena, slike i maskote američkih Indijanaca sa svojih proizvoda, majica i timova”, rekao je vođa Cherokeeja u saopštenju objavljenom 14. januara u američkom magazinu za automobile Car and Driver.

Sportski timovi promijenili imena

On je rekao da je siguran da je to bilo dobronamjerno, ali da im više ne čini čast da vide svoje ime na nekom automobilu.

Kompanija Jeep uvela je model terenskog vozila Cherokee 1974, nakon čega je uslijedilo više modela.

“Najbolji način da nam se oda počast je da se više sazna o našoj vladi, našoj ulozi u ovoj zemlji, našoj historiji, kulturi, jeziku i da se vodi konstruktivan dijalog sa plemenima koje priznaje savezna vlada i o njihovoj kulturi”, rekao je Hoskin.

Pod pritiskom su nedavno američki fudbalski tim i košarkaški tim iz Washingtona promijenili imena potekla od američkih Indijanaca, Redskins (crvenokošci), odnosno Indians.

Izvor: Agencije