Video: Opozicioni vođa uhapšen u policijskoj akciji u Gruziji

Gruzijska policija uhapsila je vođu vodeće opozicione stranke u nasilnom upadu u sjedište njegove partije.

Gruzijska policija uhapsila je vođu vodeće opozicione stranke u nasilnom upadu u sjedište njegove partije, prenijela je u direktnom prenosu televizija Mtavari.

Gruzija se nalazi u političkoj krizi od parlamentarnih izbora prošle godine, prenosi Beta.

Nika Melia, vođa glavne opozicione partije u Gruziji Ujedinjeni nacionalni pokret, izveden je iz stranačkih prostorija i odveden u pritvor.

Stotine policajaca u opremi za suzbijanje demonstracija upotrijebili su potom suzavac protiv njegovih pristalica i vođa svih opozicionih stranaka koji su okupljeni ispred zgrade od prošle srijede.

Policijska akcija

Desetine pristalica opozicije također je privedeno.

Policijska akcija uslijedila je poslije ostavke premijera Giorgija Gakarije u četvrtak. On je kao razlog za ostavku naveo neslaganje u vladajućoj partiji u vezi primjene sudskog naloga za hapšenje opozicionara Melije.

Melija je bio optužen za podsticanje nasilja na uličnim protestima u junu 2019. godine, a tu optužbu on je odbacio kao politički motiviranu.

Sud u Tbilisiju prošle sedmice je naložio da se on privede jer navodno nije dao kauciju. Ministarstvo unutrašnjih poslova je tada objavilo da odlaže provođenje naloga za privođenje Melije poslije ostavke premijera Giorgija Gakarije.

Današnji upad izazvao je bijes opozicije i upozorenja od gruzijskih zapadnih savjetnika.

(Video: Anadolija)

Izvor: Agencije