Merkel: U trećem smo valu, pažljivo ublažavati mjere

Ne možemo priuštiti da imamo uspone i padove, poručila je njemačka kancelarka.

Angela Merkel smatra da se povratak u normalan život mora provesti pažljivo (EPA)
Angela Merkel smatra da se povratak u normalan život mora provesti pažljivo (EPA)

Njemačka se nalazi u trećem valu pandemije korona virusa, upozorila je u utorak kancelarka Angela Merkel obraćajući se zastupnicima njene konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU)

“Sada smo u trećem valu”, rekla je ona, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters, koji se poziva na dva neimenovana izvora sa sastanka.

Prema navodima sagovornika agencije, Merkel je naglasila da bi se bilo kakvo ublažavanje mjera zatvaranja, uvedenih krajem prošlog mjeseca i produženih do 7. marta, moralo provesti postepeno i pažljivo.

‘Ne možemo dozvoliti uspone i padove’

“Ne možemo priuštiti da imamo uspone i padove”, navela je Merkel, sugerirajući da želi da se bilo kakav povratak u normalan život provede pažljivo i da se izbjegne ponovno zatvaranje ako broj slučajeva opet počne rasti.

Zatvaranje svih firmi čije se poslovanje ne smatra neophodnim za život građana i kontrole na granicama s Austrijom i Češkom, gdje su se pojavila žarišta povezana sa zaraznijim sojem virusa, pomogli su Njemačkoj da smanji broj novooboljelih od korona virusa.

Međutim, sporije provođenje vakcinacije i rizik od izbijanja velikih žarišta sojeva virusa, koji se brzo šire i koji su već otkriveni u Njemačkoj, mogli bi otežati ublažavanje restriktivnih mjera.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO