Kuvajt zatvara granice zbog COVID restrikcija

Zatvaranje neće utjecati na brodski transport, dok će državljanima i radnicima u domaćinstvima biti dozvoljeno da se vrate, navode iz kabineta.

U ponedjeljak je kuvajtsko ministarstvo zdravlja objavilo 899 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupni broj porastao na 184.898 (AFP)

Kuvajt je saopćio da će od srijede do daljnjeg zatvoriti svoje kopnene i pomorske prelaze zbog uvođenja mjera ograničenja kako bi se pod kontrolu dovelo širenje korona virusa u toj zaljevskoj zemlji.

Državljanima i radnicima uposleni u domaćinstvima koji ih prate će biti dozvoljeno da vrate putem kopnenih prelaza i pomorski luka, a povratak će biti dozvoljen i najbližoj porodici državljana, saopćio je državni kabinet u ponedjeljak.

Zatvaranje neće utjecati na operacije brodskog transporta i isključuje neke radnike zaposlene u domaćinstvima i ljude zaposlene u saudijsko-kuvajtskoj neutralnoj zoni.

Zaljevska zemlja je u subotu zabranila ulaz ljudima koji nisu građani te države.

Ograničenja u Kuvajtu

Kabinet je također zabranio pružanje usluga u restoranima i kafićima u posljednjem naporu da se izbori sa širenjem korona virusa, s obzirom da je malena, naftom bogata zemlja zabilježila dnevni porast u broju novozaraženih u proteklih nekoliko sedmica.

Ranije ovog mjeseca je Kuvajt nametnuo novi niz ograničenja, uključujući dvosedmičnu zabranu za osobe koji nisu državljani Kuvajta te obavezni karantin za sve putnike prilikom dolaska u zemlju.

Najbliža porodica državljana, uključujući roditelje i djecu, te prateći radnici uposleni u domaćinstvu su izuzeti iz zabrane.

U ponedjeljak je kuvajtsko ministarstvo zdravlja objavilo 899 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupni broj porastao na 184.898. Od COVID-a 19 je preminulo 1.049 osoba.

Izvor: Agencije + Al Jazeera i agencije