Krvava eskalacija nasilja u Afganistanu usprkos mirovnim pregovorima

Usprkos mirovnim pregovorima koji su u toku u Afganistanu, u toj državi je krajem godine eskaliralo nasilje, pokazao je izvještaj UN-a.

Misija UNAMA je 2020. zabilježila najkrvaviji novembar za civile otkad bilježi podatke, pokazuje godišnji izvještaj objavljen u utorak (EPA)

Usprkos mirovnim pregovorima koji su u toku u Afganistanu, u toj državi je krajem godine eskaliralo nasilje, pokazao je izvještaj tamošnje misije Ujedinjenih naroda.

Misija UNAMA je 2020. zabilježila najkrvaviji novembar za civile otkad bilježi podatke, pokazuje godišnji izvještaj objavljen u utorak, prenosi Hina.

“Godina 2020. je mogla biti godina mira u Afganistanu. Umjesto toga hiljade afganistanskih civila nestalo je zbog sukoba”, rekla je Deborah Lyons, posebna predstavnica glavnog sekretarijata UN-a za Afganistan, a prenosi agencija dpa.

Na nivou cijele godine broj civilnih žrtava 2020. je pao u odnosu na prethodnu godinu. UNAMA je 2020. zabilježila ukupno 3.035 poginulih civila i 5.785 ozlijeđenih, što predstavlja pad od 15 posto u odnosu na 2019. godinu.

Misija UN-a je prvi put zabilježila nasilniji četvrti kvartal u odnosu na treći. Zaraćene strane proteklih godina bi se manje sukobljavale tokom hladnijih mjeseci.

Borbe u Afganistanu

U Afganistanu se talibani bore protiv vlade u Kabulu koja ima podršku zapada. Nekoliko godina je u državi prisutna i grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Talibani su vladali Afganistanom od 1996. do 2001. godine, kad su zbačeni američki predvođenom intervencijom poslije napada Al-Kaide 11. septembra. Danas opet kontroliraju velike dijelove države.

SAD je početkom 2020. potpisao dogovor s talibanima o postepenom povlačenju američkih snaga iz države. Oružana grupa je u zamjenu pristala otvoriti mirovne pregovore s afganistanskom vladom.

Kritičari optužuju talibane da krše druge dijelove sporazuma. NATO države stoga žele nastaviti misiju u Afganistanu do daljnjeg, piše dpa.

Podaci UNAMA-e pokazuju da je najkrvaviji mjesec prošle godine bio novembar, samo nekoliko sedmica nakon početka pregovora dviju strana u katarskoj prijestolnici Dohi koji sporo napreduju. Stručnjaci smatraju kako talibani koriste svoju vojnu snagu kako bi stvarali pritisak za pregovaračkim stolom.

UN manji broj civilnih žrtava pripisuje manjem broju većih napada. Talibani su od sporazuma sa SAD-om suzdržali od većih napada u gradskim središtima. Kritičari tvrde kako su preuzeli novu strategiju ciljanih napada kojima eliminiraju svoje protivnike, piše dpa.

Prema izvještaju UNAMA-e, protuvladine grupe odgovorne su za 62, a afganistanska vojska za 22 posto civilnih stradanja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada