Iran počeo ograničavati inspekcije UN-a

Snimke nadzornih kamera iz nuklearnih postrojenja više neće biti svakodnevno dijeljene s agencijom UN-a, rekao je iranski ministar.

Posjeta čelnika IAEA-a Rafaela Grossija Teheranu nije odgodila novo iransko napuštanje obaveza (EPA)
Posjeta čelnika IAEA-a Rafaela Grossija Teheranu nije odgodila novo iransko napuštanje obaveza (EPA)

Iran je u utorak i službeno počeo ograničavati inspekcije nuklearnih lokacija od predstavnika Ujedinjenih nacija, rekao je ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

Zarif je za državne medije kazao da Iran više neće implementirati takozvani Dodatni protokol, odnosno niz pravila koje Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Ujedinjenih naroda omogućuju ranije nenajavljene inspekcije na lokacijama o kojima je Teheran nije izvijestio, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Iranski šef diplomatije objavio je i da snimke nadzornih kamera iz nuklearnih postrojenja više neće biti svakodnevno dijeljene s IAEA-om kao prije.

Teheran je prošle sedmice najavio da će ograničiti pristup inspektorima te agencije u pokušaju da stvori pritisak na SAD da ukine sankcije i vrati se sporazumu iz 2015. između Irana i svjetskih sila.

Zadatak IAEA-e u Iranu je da osigurava da iranski nuklearni program služi samo u civilne svrhe.

Ovog vikenda je Teheran posjetio i čelnik te agencije UN-a Rafael Grossi, no to nije odgodilo novo iransko napuštanje obaveza iz sporazuma.

‘Omogućene ograničene inspekcije’

Nakon razgovora sa Zarifom i iranskim šefom nuklearnog programa Alijem Akbarom Salehijem, Rossi je kazao kako je postignut tromjesečni kompromis pod kojim će i dalje biti omogućene ograničene inspekcije.

„Manji je pristup, no i dalje smo zadržali potreban nivo nadzora i potvrde“, rekao je Grossi.

Iako je iranska ekonomija znatno pogođena ponovnim pooštrenjem ekonomskih sankcija ublaženih nuklearnim sporazumom, iransko vodstvo insistira na tome da ih Washington mora ukinuti prije povratka sporazumu.

SAD pak tvrdi da Iran prvo mora poštivati dogovor.

Američki državni tajnik sekretar Antony Blinken u ponedjeljak je rekao da će SAD pokušati proširiti i produžiti sporazum iz 2015. godine.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO