IAEA ‘duboko zabrinut’ zbog neprijavljenog skladišta u Iranu

Teheran i dalje nastavlja gomilati slabo obogaćeni uranij, čija količina 14 puta prelazi ograničenje iz nuklearnog sporazum iz 2015. godine.

Iran je počeo ograničavati inspekcije agencije Ujedinjenih naroda nakon što mu SAD nije ukinuo sankcije (EPA)
Iran je počeo ograničavati inspekcije agencije Ujedinjenih naroda nakon što mu SAD nije ukinuo sankcije (EPA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazila je “duboku zabrinutost” zbog moguće prisutnosti nuklearnog materijala u jednom iranskom neprijavljenom objektu, piše u izvještaju agencije UN-a objavljenom u utorak.

Taj komentar stiže u napetoj atmosferi, pošto je Iran počeo ograničavati inspekcije UN-ove agencije, nakon što mu SAD u zadanom roku nije ukinuo sankcije.

IAEA je već spomenuo to mjesto u svom izvještaju u novembru, a objašnjenja Irana ocijenila “nevjerodostojnim”.

Radi se o skladištu u okrugu Truquzabad u Teheranu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Gomilanje slabo obogaćenog uranija

“Prisutnost antropogenih čestica uranija, koje su rezultat ljudskog djelovanja, Iran nije prijavio što ukazuje na prisutnost nuklearnog materijala i/ili opreme zagađene nuklearnim materijalom na tom mjestu”, navodi agencija.

“Nakon 18 mjeseci, Iran još uvijek nije pružio potrebna objašnjenja, potpuna i tehnički vjerodostojna”, nastavlja se u izvještaju i precizira da je IAEA-im generalni direktor Rafael Grosii nakon vikenda u Teheranu izrazio zabrinutost zbog nedostatnog napretka po tom pitanju.

Teheran i dalje nastavlja gomilati slabo obogaćeni uranij, čija količina 14 puta prelazi ograničenje iz nuklearnog sporazum iz 2015. godine, piše IAEA u dokumentu koji će naredne sedmice razmotriti Vijeće guvernera.

Šesnaestog februara je bilo 2967,8 kilograma, a gornja granica je 202,8 kilograma.

Prema prethodnom izvještaju, Iran je imao 2442,9 kilograma uranija.

Kršenje sporazuma iz 2015. godine

Nakon jednostranog američkog povlačenja i uvođenja sankcija koje guše iransku ekonomiju, Iran je počeo kršiti sporazum zaključen 2015. godine s grupom 5+1 (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina).

Iran je najavio početkom januara da je nastavio obogaćivanje uranija na 20 posto.

Mjesec kasnije je objavio da počinje proizvodnju uranija za istraživački reaktor u Teheranu, koji se može koristiti za proizvodnju nukleranog oružja.

Iako to opovrgava, Tehran je stalno suočen s optužbama da pokušava proizvesti nuklearno oružje.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO