Erdogan: Čovječanstvo je palo na ispitu na Mediteranu, Egejskom moru i rijeci Marici

Nismo odbili nikoga ko je došao na naše granice zbog njegovog etničkog identiteta, religije, kulture, rekao je predsjednik Turske.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan govorio je na migrantskoj konferenciji na univerzitetu u egejskoj provinciji Izmir
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan govorio je na migrantskoj konferenciji na univerzitetu u egejskoj provinciji Izmir

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je kritikovao Evropsku uniju (EU) koja podržava Grčku po pitanju migranata, ali ne dijeleći odgovornost za četiri miliona izbjeglica koje je Turska ugostila, nazivajući to dvostrukim standardima, prenosi agencija Anadolija.

“EU je Grčkoj za 100.000 izbjeglica pomogla s tri milijarde eura, dok za Tursku koja zbrinjava četiri miliona nije uložila napor”, rekao je Erdogan govoreći na migrantskoj konferenciji na univerzitetu u egejskoj provinciji Izmir

Kako je kazao, grčke snage sigurnosti otvoreno su progonile izbjeglice duž tursko-grčke granice, što je rezultiralo sramotnim prizorima.

“Čovječanstvo je palo na ispitu ne samo na Mediteranu, nego i na Egejskom moru i rijeci Marici”, poručio je Erdogan.

Kako je kazao, svijet također nema informacije o tome gdje su i ko je oteo desetine hiljada sirijske djece koja su tražila utočište u Evropi i koja su nestala.

‘Izbjeglice primaju manje razvijene zemlje’

Erdogan je rekao da približno 85 posto svjetske izbjegličke populacije ne primaju bogate države, već manje razvijene zemlje.

Prema njegovim riječima, više od 500 godina turski narod prima izbjeglice, primajući migrante različitih kultura i religija.

“Nismo odbili nikoga ko je došao na naše granice zbog njegovog etničkog identiteta, religije, kulture ili sekte”, pojasnio je Erdogan.

Turska je domaćin skoro četiri miliona izbjeglica, više nego bilo koja druga zemlja u svijetu. Bila je ključna tranzitna tačka za tražitelje azila kojima je cilj da pređu u Evropu kako bi započeli nove živote, posebno one koji bježe od rata i progona.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO