Biden povećao pomoć za najmanja preduzeća i ona čiji su vlasnici žene i manjine

Američki predsjednik kaže da su mnoge male firme u zahtjevima za pomoć bile potisnute od velikih kompanija na početku pandemije.

Američki mali biznis pati, veoma pati i potrebna mu je pomoć odmah, rekao je Joe Biden (EPA)
Američki mali biznis pati, veoma pati i potrebna mu je pomoć odmah, rekao je Joe Biden (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden najavio je promjene u programu federalne pomoći kojima će biti obuhvaćena najmanja preduzeća i ona čija su vlasnici žene i pripadnici manjina.

Biden je rekao da su mnoge male firme u zahtjevima za federalnu pomoć bile potisnute od strane velikih kompanija na početku pandemije, prenijela je Beta pozivajući se na AP.

On je precizirao da će promjene, koje će stupiti na snagu u srijedu, pružiti dugotrajnu pomoć manjim preduzećima za koja je rekao da su “slomljena” ekonomskim padom izazvanim pandemijom.

“Američki mali biznis pati, veoma pati i potrebna mu je pomoć odmah”, rekao je Biden.

U okviru Programa zaštite zarada tokom pandemije, administracija je odlučila da se u naredne dvije sedmice, počevši od srijede, samo preduzeća koja imaju manje od 20 zaposlenih, što je ogromna većina malih firmi, mogu prijaviti za bespovratnu pomoć.

Bidenov tim takođe izdvaja milijardu dolara za samostalne preduzetnike, kao što su majstori, kozmetičari, od kojih je većina u vlasništvu žena i pripadnika manjina.

Ukinuta je zabrana na kredite

Ukinuta je zabrana davanja kredita kompanijama, u čijem vlasništvu udio od najmanje 20 posto ima osoba koja je u proteklih godinu dana bila uhapšena ili osuđena za neko krivično djelo, koje se ne odnosi na finansijske malverzacije, a oni koji kasne sa otplatom federalnih studentskih kredita moći će da se prijave za pomoć kroz ovaj program.

Program koji je počeo 3. aprila i završio se 8. avgusta i dodijelio 5,2 miliona zajmova u vrijednosti od 525 milijardi dolara, pomogao je mnogim preduzećima da opstanu kada su vladine mjere za kontrolu korona virusa mnoge natjerale da se zatvore ili rade smanjenim kapacitetom.

Najnoviji program koji je počeo 11. januara i trajat će do kraja marta, već je isplatio 133,5 milijardi dolara kredita, skoro polovinu od 284 milijarde dolara koje je dodijelio Kongres, sa prosječnim zajmom ispod 74.000 američkih dolara.

Izvor: Agencije

Povezane

Sjedinjene Američke Države blisko sarađuju sa saveznicima, rekao je predsjednik Joe Biden, te se tako odmiču od politike njegova prethodnika Donalda Trumpa.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO