Žene u Saudijskoj Arabiji mogu stupiti u vojsku

Kraljevina je 2019. objavila da žene mogu napuštati zemlju bez dozvole muških staratelja.

Plan o otvaranju vrata vojske za žene predstavljen je 2019. godine (Reuters)

Ženama u Saudijskoj Arabiji dozvoljeno je uzeti oružje i pridružiti se vojsci, što je posljednje u nizu zanimanja u kraljevini koje je otvorilo vrata i za žene.

Saudijske žene sada mogu biti uposlene kao vojnici, kaplari i narednici, prema saudijskom Arab Newsu, prenosi Bloomberg.

Otvaranje radnih mjesta za žene je dio planova prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana o transformaciji zemlje, najveće ekonomije u arapskom svijetu. Sada je u Saudijskoj Arabiji normalo vidjeti žene na kasama u tržnim centrima, kao i na radnim mjestima koja su do sada bila namijenjena isključivo muškarcima.

Te promjene odvijaju se uprkos tome što su aktivistkinje za prava žena u Saudijskoj Arabiji i dalje na meti vlasti.

Plan o otvaranju vrata vojske za žene predstavljen je 2019., iste godine kada je Saudijska Arabija rekla da će dozvoliti ženama da napuštaju državu bez dozvole muških rođaka, što je bio ogroman korak ka napuštanju restriktivnog sistema starateljstva koji je žestoko kritikovan i u Saudijskoj Arabiji i u inostranstvu.

Godine 2018., Saudijska Arabija je postala posljednja država na svijetu koja je dozvolila ženama da voze.

‘Uskoro’ i žene među sudijama

Uz ispunjenje kriterija o težini i visini, podnositeljice zahtjeva za posao u vojsci moraju imati završenu najmanje srednju školu, dok žene koje su udate za strance neće biti primljene, dodaje Arab News.

Prošle godine, ministar pravosuđa imenovao je 100 žena za javne bilježnike, a u januaru je vladin dužnosnik rekao da će Saudijska Arabija početi „uskoro“ imenovati i ženske sudije.

Do ovih promjena, žene u Saudijskoj Arabiji imale su uske mogućnosti zaposlenja. Većinom su radile kao učiteljice ili za vladu.

Godine 2011., donesen je zakon prema kojem kozmetički i saloni ljepote moraju imati uposlene samo žene, nakon intenzivne kampanje.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO