Vrhovni sud omogućio istragu Trumpovih finansija

Donald Trump je doživio značajan poraz na Vrhovnom sudu nakon dugotrajne pravne bitke.

Vrhovni sud neće zaustaviti sudsko traženje Trumpove porezne evidencije, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

Donald Trump je tako doživio značajan poraz na Vrhovnom sudu nakon dugotrajne pravne bitke.

Ovom se odlukom ne dopušta javno objavljivanje podataka, ali oni se mogu koristiti na sudu kao dio kriminalističke istrage. Vrhovni sud, na kojem je od devet sudaca Trump nominirao troje, čekao je nekoliko mjeseci da donese odluku, odnosno čekalo se da prođu predsjednički izbori.

Nalog Vrhovnog suda dobitak je za državnog odvjetnika s Manhattana Cyrusa Vancea jr., koji od 2019. godine traži pristup Trumpovim poreznim podacima u sklopu istrage zbog navodnog dugogodišnjeg kriminalnog ponašanja unutar Trumpove organizacije i varanja prilikom prijavljivanju poreza.

Godišnja konferencija CPACA

Vance je zatražio podatke od knjigovodstvene tvrtke Mazars koja je dugo radila za Trumpa i njegovo poslovanje. Mazars je rekao da će poštovati sudski nalog.

Dio istrage uključuje plaćanja dvjema ženama – porno glumici Stormy Daniels i manekenki Karen McDougal – kako bi šutjele tijekom predsjedničke kampanje 2016. o navodnim odnosima s Trumpom.

Donald Trump bi se trebao pojaviti na godišnjoj konferenciji CPACA-a, nacionalne konzervativne organizacije i ima najava da bi tom prilikom mogao objaviti svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2024.godine.

Zanimljivo je to da je bivši potpredsjednik Mike Pence odbio pozivnicu da govori na CPAC-u. Tako bi ova konferencija mogla postati ključni događaj po budućnost Republikanske stranke u kojoj se odvija politički rat između desničara, koji podržavaju Trumpa i konzervativaca koji pripadaju desnom centru, a koji su skloni tradiocionalnim republikanskim vrijednostima.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO