SAD nalaže dodatni pregled Boeinga 777, Japan obustavlja upotrebu

Regulatorni potezi uslijedii su nakon što je Boeingu 777 u nedjelju otkazao motor.

Boeing je priopćio da avioprijevoznicima preporučuje obustavljanje rada Boeinga 777 (EPA)

Američki regulatori najavili su dodatne inspekcije aviona Boeing 777 koji koriste isti tip motora koji je zbog kvara dan ranije doveo do otpadanja dijelova aviona iznad Denvera, a Japan je obustavio njihovu upotrebu dok razmatra koje mjere poduzeti.

Federalna uprava za aviosaobraćaj (FAA) priopćila je da će izdati hitnu direktivu kojom će se zatražiti pojačani pregledi aviona Boeing 777 s motorima Pratt & Whitney 4000.

Regulatorni potezi koji uključuju motore Pratt & Whitney 4000 uslijedili su nakon što je Boeing 777 United Airlinesa u subotu sigurno sletio na međunarodni aerodrom Denver nakon što mu je otkazao desni motor.

Na fotografijama koje je policija objavila u Broomfieldu, u državi Colorado, vidjeli su se ostaci aviona, razne krhotine motora na zemlji i travnjaku, a videosnimci pokazuju kako gori motor i da je avion obavijen crnim dimom.

Dijelovi aviona padali su po Denveru (EPA)

Boeing je priopćio u nedjelju da avioprijevoznicima preporučuje obustavljanje rada 69 Boeinga 777 u uporabi i 59 u skladištu sve dok FAA ne utvrdi odgovarajući protokol inspekcije.

United Airlines je u nedjelju rekao da će dobrovoljno i privremeno ukloniti svoja 24 aktivna aviona tog tipa iz svog rasporeda, navela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Kvar u Japanu

Japansko ministarstvo saobraćaja naredilo je Japan Airlinesu i ANA Holdingsu da obustave upotrebu Boeinga 777 s motorima P & W4000, dok razmatra hoće li poduzeti dodatne mjere.

Ministarstvo je reklo da se 4. decembra prošle godine avion Japan Airlinesa koji je saobraćao na relaciji od Nahe do Tokija vratio zbog kvara na lijevom motoru oko 100 kilometara sjeverno od Nahe.

Taj je avion iste starosti kao i 26-godišnji avion United Airlinesa koji je sudjelovao u subotnjem incidentu.

United je jedini američki operater tih aviona, prema FAA, a ostale kompanije koje ih koriste su u Japanu i Južnoj Koreji, rekla je američka agencija.

Na temelju početnih informacija zaključili su da bi trebalo povećati interval pregleda za šuplje lopatice ventilatora koje su jedinstvene za ovaj model motora, a koristi se samo na avionima Boeing 777.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO