Kina odbacuje optužbe za genocid u Xinjiangu

Američka administracija je izvijestila da je Kina izvršila genocid u Xinjiangu i da bi zbog toga mogla snositi ozbiljne posljedice.

Aktivisti i UN-ovi stručnjaci kažu da je najmanje milion muslimana zatvoreno u logorima u toj regiji na zapadu Kine (EPA)
Aktivisti i UN-ovi stručnjaci kažu da je najmanje milion muslimana zatvoreno u logorima u toj regiji na zapadu Kine (EPA)

Kina je u ponedjeljak odbacila napade u vezi sa životnim uvjetima muslimana Ujgura i drugih manjina u regiji Xinjiang, ustrajući u tome da oni uživaju vjerske slobode i radnička prava, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Aktivisti i UN-ovi stručnjaci kažu da je najmanje milion muslimana zatvoreno u logorima u toj regiji na zapadu Kine. Peking te optužbe odbacuje i tvrdi da se u kampovima provodi zanatska obuka i da su nužni u borbi protiv ekstremizma.

Miistar vanjskih poslova Wang Yi rekao je na UN-ovom vijeću za ljudska prava da se radi o zakonitim protuterorističkim mjerima i da Xinjiang uživa “društvenu stabilnost i snažan razvoj” nakon što četiri godine nije bilo nikakvih “terorističkih slučajeva”.

Kina – proizvod neznanja i predrasuda

U Xinjangu postoji 24.000 džamija i pripadnici svih etničkih skupina imaju radnička prava, istaknuo je.

“Već ti osnovni podaci pokazuju da nikada nije bilo nikakvog genocida, prisilnog rada ili gušenja vjerskih sloboda u Xinjiangu,” rekao je Wang.

“Takve huškačke optužbe su proizvod neznanja i predrasuda, one su zlonamjerne i politički motivirane i ne mogu biti neistinitije nego što jesu”, dodao je.

Nova američka administracija Joea Bidena je prošli mjesec podržala stav Trumpove vlade da je Kina izvršila genocid u Xinjiangu i da bi zbog toga mogla snositi ozbiljne posljedice.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO