Kina i Indija povukle trupe sa zapadnih Himalaja

Početkom februara dvije strane su najavile početak povlačenja svojih vojnih snaga sa tog područja, uključujući tenkovske jedinice i artiljeriju.

Hiljade vojnika su se nalazile u ovom području (Reuters)
Hiljade vojnika su se nalazile u ovom području (Reuters)

Indijske i kineski vojne snage povukle su se iz spornog pograničnog područja kod jezera Pangong Tso na zapadnim Himalajima, potvrđeno je iz zvaničnih indijskih i kineskih izvora.

Početkom februara dvije strane su najavile početak povlačenja svojih vojnih snaga sa tog područja, uključujući tenkovske jedinice i artiljeriju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Dvije strane su pozitivno ocijenile mirno okončanje vojnog prisustva svojih trupa oko jezera Pangong i saglasni su da je to veliki korak ka uspostavljanju osnove za rješavanje preostalih spornih pitanja u zapadnom sektoru”, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Susret komandanata

Hiljade vojnika su se nalazile u ovom području, da bi ranije ovog mjeseca vojni komandanti pristali početi povlačenje vojnika, tenkova i artiljerije, što je prvi korak ka potpunom povlačenju.

Komandanti su se susreli u subotu kako bi procijenili situaciju.

“Dvije strane su pozitivno ocijenile mirno okončanje vojnog prisustva svojih trupa oko jezera Pangong i saglasni su da je to veliki korak ka uspostavljanju osnove za rješavanje preostalih spornih pitanja u Zapadnom sektoru”, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO