IAEA postigla ‘privremeni’ dogovor s Iranom o nuklearnom nadzoru

‘Priznajemo da će pristup biti ograničen, ali moći ćemo održavati potreban stepen nadzora i provjere,’ rekao je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju.

'iranski zakon koji predviđa ograničenje nekih inspekcija, uključujući na osjetljivim vojnim položajima, bit će primijenjen od 23. februara ako američke sankcije ne budu ukinute', upozorio je čelnik IAEA-a. (Reuters/Arhiva)

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je u nedjelju navečer po povratku iz Teherana da je s Iranom postigao “privremeno rješenje” od tri mjeseca kako bi zadržao “zadovoljavajući” nadzor nuklearnih postrojenja, iako će od utorka inspekcije biti ograničene, piše Hina pozivajući se na AFP.

“Priznajemo da će pristup biti ograničen, ali moći ćemo održavati potreban stepen nadzora i provjere”, rekao je Rafael Grossi tokom kratke konferencije za novinare na bečkom aerodromu. “U ovom trenutku to spašava situaciju”, dodao je i rekao da se radi o “razumnom rezultatu nakon intenzivnih konsultacija”.

Prema tom tehničkom bilateralnom sporazumu, broj inspektora na licu mjesta ostaje nepromijenjen i IAEA će moći provoditi nenajavljene inspekcije.

Ali “iranski zakon koji predviđa ograničenje nekih inspekcija, uključujući na osjetljivim vojnim položajima, bit će primijenjen od 23. februara ako američke sankcije ne budu ukinute”, upozorio je Grossi.

‘Plodni razgovori’

“Stanje je ozbiljno, ali IAEA i dalje služi međunarodnoj zajednici”, naglasio je. “Svakako za stabiliziranje situacije će biti potrebni politički pregovori, to nije u mojoj nadležnosti”.

Rafael Grossi, generalni direktor IAEA-e sastao se u nedjelju s čelnikom Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehijem i ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom, izvijestili su državni mediji.

“Iran i IAEA su vodili plodne razgovore temeljene na uzajamnom poštovanju”, tvitao je nešto kasnije Kazem Gharibabadi, iranski ambasador pri IAEA-i. Nakon jednostranog američkog povlačenja i uvođenja sankcija koje guše iransku ekonomiju, Iran je počeo kršiti sporazum zaključen 2015. s grupom 5+1 (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina).

Izvor: Agencije

Povezane

Velika Britanija, Njemačka, Francuska i SAD pozdravili namjeru Bidena da se diplomatijom vrati pregovorima sa Teheranom.

Published On 19 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO