Husi: Koalicija nanijela ogromnu štetu otmicama tankera

Jemenski pobunjenički pokret tvrdi kako se šteta procjenjuje na više od 20 milijardi dolara.

Husi optužuju Ujedinjene narode da nijemo posmatra krizu u Jemenu (EPA - Ilustracija)
Husi optužuju Ujedinjene narode da nijemo posmatra krizu u Jemenu (EPA - Ilustracija)

Jemenski pobunjenički pokret Husi saopćio je da su koalicione snage, predvođene Saudijskom Arabijom, otmicama tankera nanijeli ekonomsku štetu koja premašuje 20 milijardi dolara.

Direktor naftne kompanije u dijelu Jemena koji je pod kontrolom pokreta Husi Ammar al-Adrai kazao je da je otmica brodova uzrokovala nesagledivu štetu proizvodnom, uslužnom i uopće industrijskom sektoru te regije.

Za novinsku agenciju SABA kazao je da se ta šteta procjenjuje na više od 20 milijardi dolara, prenosi Anadolija.

Također je poručio da su za to, pored Saudijske Arabije i njenih koalicionih saveznika, odgovorne i Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeni narodi.

Optužio je UN da nijemo posmatra krizu u Jemenu.

Teška humanitarna kriza

Pobunjenički pokret Husi optužuje međunarodno priznatu Vladu Jemena i prosaudijsku koaliciju da ne dozvoljava uplovljavanje tankera s gorivom u luku u Al-Hudaidi, dok jemenska Vlada odbacuje sve optužbe i tvrdi da pokret Husi pokušava iskorititi situaciju u svoju korist.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu dana kasnije, kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz jemensku Vladu i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Iz UN-a upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu, s milionima ljudi čiji životu su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uvjeta za život.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO