GSK i Sanofi pokrenuli novo ispitivanje svoje vakcine

Britanski i francuski proizvođači lijekova nastojat će pokrenuti završno testiranje u drugom tromjesečju ove godine.

Ranija klinička ispitivanja pokazala su nedovoljnu imunološku reakciju kod starijih osoba (EPA)
Ranija klinička ispitivanja pokazala su nedovoljnu imunološku reakciju kod starijih osoba (EPA)

GlaxoSmithKline (GSK) i Sanofi objavili su u ponedjeljak da su pokrenuli novo kliničko ispitivanje svog kandidata za vakcinu protiv COVID-19 na bazi proteina nakon ranijih neuspjeha.

Britanski i francuski proizvođači lijekova nastojat će pokrenuti završno testiranje u drugom tromjesečju i nadaju se da će vakcina biti odobrena do četvrtog tromjesečja nakon što je prvobitni cilj za to bila prva polovina godine, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

U decembru su zaprepastili investitore kada su objavili da vakcina neće biti dostupna do kraja 2021. godine jer su ranija klinička ispitivanja pokazala nedovoljnu imunološku reakciju kod starijih osoba.

Razočaravajuće rezultate vjerojatno je uzrokovala neodgovarajuća koncentracija antigena u vakcini, naveli su Sanofi i GSK i dodali da Sanofi radi još na borbi protiv novih sojeva korona virusa.

Dorađivanje vakcine

U svijetu je potvrđeno više od 110 miliona zaraza, a zarazniji novi sojevi korona virusa tjeraju proizvođače vakcine da dorade svoje strategije testiranja i imunizacije.

Kandidat za vakcinu GSK-a i Sanofija koristi istu tehnologiju na bazi rekombinantnih proteina kao i jedna od Sanofijevih vakcina protiv sezonske gripe. Vakcina će biti povezano s adjuvantom, supstancom koja djeluje kao poticaj imunološkom odgovoru, a koju je razvio GSK.

“Proteklih nekoliko sedmica, naši timovi radili su na dorađivanju formulacije antigena naše vakcine na bazi rekombinantnih proteina”, saopćio je Thomas Triomphe, izvršni potpredsjednik i voditelj Sanofi Pasteur.

Dogovorene prve isporuke

Novo ispitivanje vakcine u centralnoj fazi obuhvatit će 720 zdravih, odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama, Hondurasu i Panami. Primit će dvije doze u razmaku od 21 dana.

Sanofi i GSK dogovorili su isporuku svoje vakcine s Evropskom unijom, Velikom Britanijom, Kanadom i Sjedinjenim Američkim Državama. Planiraju ponuditi doze vakcina i programu COVAX.

Kako bi utišao kritike zbog kašnjenja, Sanofi je objavio da će proizvesti milione doza vakcine Pfizera/BioNTecha i početi ih isporučivati od jula.

Sanofi također sarađuje s kompanijom Translate Bio na još jednom kandidatu za vakcinu protiv COVID-19 koje se zasniva na mRNA tehnologiji.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO