Generalni štrajk u Mijanmaru protiv vojne hunte

U Mijanmaru će biti zatvorene radnje i proglašen generalni štrajk protiv vojnog prevrata, a hiljade demonstranata okupit će se i danas širom zemlje.

Demonstranti zahtijevaju povratak izabrane vlade, oslobođenje Suu Kyi i drugih te ukidanje ustava iz 2008. godine, koji je donesen pod vojnim nadzorom (EPA)
Demonstranti zahtijevaju povratak izabrane vlade, oslobođenje Suu Kyi i drugih te ukidanje ustava iz 2008. godine, koji je donesen pod vojnim nadzorom (EPA)

U ponedjeljak će u Mijanmaru biti zatvorene radnje i proglašen generalni štrajk protiv vojnog prevrata, a hiljade demonstranata okupit će se i danas širom zemlje uprkos upozorenja vojne hunte da bi u eventualnoj konfrontaciji moglo biti i ljudskih žrtava.

Ni tri sedmice od državnog udara hunta nije uspjela da zaustavi svakodnevne proteste i građansku neposlušnost izazvanu hapšenjem izabrane premijerke Aung San Suu Kyi i zahtjeve građana na povratak u stanje prije preotimanje vlasti 1. februara, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

U dosadašnjim protestima život je izgubilo najmanje troje demonstranata i jedan policajac koji je podlegao povredama zadobijenim u sukobu sa demonstrantima.

“Demonstranti podstiču građane, posebno impulzivne tinejdžere i omladinu da krenu putem sukoba u kojima će biti ljudskih žrtava”, upozoreno je sa državne MR televizije.

“Ne želimo huntu, već demokratiju. Želimo sami da kreiramo vlastitu budućnost. Moja majka me nije sprečavala da protestiram, već mi je samo rekla da se pazim”, izjavila je 22-godišnja Htet Htet Hlaing.

Vojni udar

Vojska je zgrabila vlast nakon prozivki o navodnoj prevari na parlamentarnim izborima 8. novembra na kojima je Nacionalna liga za demokratiju (NLD), stranka Suu Kyi, premoćno pobijedila, uhapivši Suu Kyi i ostale članove vlade iako je izborna komisija odbacila sve optužbe za izbornu prevaru, prenosi Hina.

Protesti protiv puča koji se dogodio 1. februara i koji je zbacio vladu veteranske zagovornice demokratije, Suu Kyi, ne zamiru. Demonstranti su skeptični glede obećanja vojske da će organizirati nove izbore i predati vlast pobjedniku.

Facebook je u nedjelju izbrisao glavnu stranicu mijanmarske vojske prema standardima koji zabranjuju poticanje na nasilje, saopćila je ta kompanija, dan nakon što su u Mijanmaru ubijena dva demonstranta kada su policija i vojska zapucali na protestu protiv puča 1. februara.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price je rekao da je SAD “duboko zabrinut”.

Francuska, Singapur, Velika Britanija i Njemačka su također osudili nasilje, a generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je rekao da je upotreba sile s mogućim smrtnim ishodom neprihvatljiva.

SAD, Britanija i drugi najavili su ograničene sankcije usmjerene na vojne čelnike koji odavna ne mare za vanjske pritiske.

Demonstranti zahtijevaju povratak izabrane vlade, oslobođenje Suu Kyi i drugih te ukidanje ustava iz 2008. godine, koji je donesen pod vojnim nadzorom, a koji glavnu ulogu u politici daje vojsci.

Suu Kyi bi se trebala prvi put pojaviti u sudnici 1. marta, a s suočena je s optužbama za kršenje zakona o upravljanju prirodnim katastrofama i uvoz ilegalne komunikacijske opreme.

Do sada je vojska uhapsila 569 ljudi, objavile su udruge za ljudska prava.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO