Zarif: Sankcije napravile štetu od 1.000 milijardi dolara

Šef iranske diplomatije je kazao kako obustava inspekcija Ujedinjenih naroda ne znači napuštanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Mohammad Javad Zarif: SAD je zavisan od sankcija, ali treba znati da Iran neće popustiti pod pritiskom (EPA)
Mohammad Javad Zarif: SAD je zavisan od sankcija, ali treba znati da Iran neće popustiti pod pritiskom (EPA)

Jednostrane sankcije koje su nametnule Sjedinjene Američke Države nanijele su štetu iranskoj ekonomiji od jedne 1.000 milijardi američkih dolara i Teheran za to očekuje kompenzaciju, kazao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javid Zarif, prenosi Al Jazeera English.

On je u nedjelju istakao kako će, nakon što SAD djeluje da se obnovi iranski nuklearni sporazum sa svjetskim silama iz 2015. kroz ukidanje sankcija, Teheran željeti pregovarati o štetama koje je pretrpio.

“Kada se susretnemo, pokrenut ćemo pitanje kompenzacije, bilo da one budu u obliku isplate, investicija ili nekih oblika mjera koje bi spriječile ponavljanje onoga što je Trump uradio”, istakao je Zarif za iransku TV stanicu PressTV, spomenuvši bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Trump je jednostrano napustio nuklearni dogovor 2018. i nametnuo oštre sankcije koje su bile usmjerene na sve sektore iranske ekonomije.

Okončati sankcije, spasiti sporazum

Odluka Irana da od 23. februara okonča inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne znači napuštanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ali SAD i dalje mora ukinuti sankcije Teheranu da bi spasio pakt, izjavio je u nedjelju Zarif.

Kritizirao je administraciju američkog predsjednika Joea Bidena, rekavši da vodi istu politiku maksimalnog pritiska kao i njegov prethodnik Trump, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Svi naši koraci [za kršenje sporazuma] su reverzibilni… Sjedinjene Američke Države moraju se vratiti nagodbi i ukinuti sve sankcije”, istakao je Zarif.

“Sjedinjene Američke Države su zavisne od sankcija, ali trebaju znati da Iran neće popustiti pod pritiskom.”

Bidenova administracija je u četvrtak objavila kako je spremna razgovarati s Teheranom oko povratka obje države iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine kojim se pokušava spriječiti Iran da dođe do nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija.

Izvor: Agencije

Povezane

Velika Britanija, Njemačka, Francuska i SAD pozdravili namjeru Bidena da se diplomatijom vrati pregovorima sa Teheranom.

19 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO