UN: Humanitarnu pomoć treba pola Palestinaca

Dugotrajnu humanitarnu krizu na okupiranim teritorijama pogoršala je pandemija korona virusa.

Prošla, 2020. opisana je kao godina mnogih izazova za Palestince, njihove institucije i ekonomiju (EPA)

Izvještaj Ujedinjenih naroda pokazuje kako je palestinski socioekonomski razvoj u 2020. godini pretrpio jednu od najgorih godina od 1994. godine.

U izvještaju, kojeg je objavio Ured UN-ovog specijalnog koordinatora za mirovni proces na Bliskom istoku (UNSCO), navodi se kako blizu polovine palestinske populacije treba humanitarnu pomoć, a dugotrajnu humanitarnu krizu pogoršala je pandemija korona virusa.

”Palestinska uprava i palestinski narod pretrpjeli su mnogo u 2020. godini, a više od polovine populacije treba pomoć. Ipak, nadam se da će se donatori iskazati i pružiti prijeko potrebnu pomoć“, rekao je specijalni koordinator Tor Wennesland.

Velike posljedice ‘lockdowna’

U izvještaju je 2020. opisana kao godina mnogih izazova za Palestince, njihove institucije i ekonomiju tokom pandemije i neviđene fiskalne krize, prenosi Anadolija.

Navodi se kako je oko 150.000 Palestinaca ostalo bez posla tokom prvog “lockdowna”, do kojeg je došlo prošlog proljeća, a očekuje se da će i trenutni “lockdown” uzrokovati negativne posljedice.

”Početkom februara vakcine su počele pristizati na okupiranu palestinsku teritoriju, a UN, uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije [WHO] i UNICEF-a, podržava pripreme palestinske Vlade da primi i distribuira vakcine, uključujući kroz mehanizam COVAX-AMC”, rekao je Wennesland.

Dodao je kako je potrebna i logistička podrška Izraela u dostavljanju vakcina područjima na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

U izvještaju se navodi kako se očekuje da veće davanje vakcina obuhvati prioritetne grupe na okupiranoj palestinskoj teritoriji u naredna dva mjeseca, ali ostaju značajne poteškoće koje se tiču finansiranja.

Poziv međunarodnoj zajednici

”Ovo su izazovna vremena, ali to je razlog više da izraelski i palestinski lideri pokažu fleksibilnost i pragmatičan pristup rješavanju hitnih pitanja i osiguranju da palestinski narod prevaziđe tešku godinu“, kazao je Wennesland.

U izvještaju je upućen poziv međunarodnoj zajednici da podrži širok raspon humanitarnih i razvojnih projekata, uz tehničku podršku, kako bi se pomoglo palestinskim vlastima u provođenju ekonomskih reformi.

“Pozivam međunarodnu zajednicu da radi zajedno kako bi se spriječila bilo kakva buduća nazadovanja palestinskog naroda, a kako bi se vidio progres na važnim poljima od zajedničkog interesa, naročito izraelsko-palestinskog ekonomskog odnosa”, rekao je Wennesland.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO