Turska angažirala američke advokate zbog F-35

Sporazum pokriva pravne savjete za potraživanje dosadašnjih prava Turske, a ne savjete vezane za zadržavanje te zemlje u programu.

Turska je od početka uključena u američki program proizvodnje borbenih aviona F-35 (EPA)
Turska je od početka uključena u američki program proizvodnje borbenih aviona F-35 (EPA)

Direkcija za odbrambenu industriju Turske (SSB) angažirala je vodeću američku advokatsku kompaniju kako bi dobila strateške savjete za zaštitu svojih prava u programu proizvodnje borbenih aviona F-35.

Neimenovani izvor za Anadoliju je kazao kako su sporazum potpisale kompanije SSTEK Defense Industry Technologies, podružnice SSB-a, te kompanija Arnold & Porter iz Washingtona.

Isti izvor je rekao da sporazum pokriva pravne savjete za potraživanje dosadašnjih prava Turske, a ne savjete vezane za zadržavanje te zemlje u programu.

Spor zbog ruskog sistema S-400

Turska je od početka uključena u američki program proizvodnje borbenih aviona F-35, a čelnici Sjedinjenih Američkih Država su 2019. godine saopćili da će isključiti Ankaru iz programa zbog kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400.

Zvanični Washington tvrdi da turska kupovina sistema S-400 može kompromitirati sigurnost letjelica F-35, a Turska poručuje da su te tvrdnje neosnovane i predlaže formiranje nezavisne komisije koja će razjasniti to pitanje.

Čelnik turskog SSB-a Ismail Demir ocijenio je da isključenje Turske iz programa F-35 predstavlja jednostran i nezakonit potez te poručio da će ta zemlja poduzeti potrebne korake da zaštiti svoja prava.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO