Rusija izvozi milijarde dolara vrijedno oružje na Bliski istok

Izvoz ruskog oružja na Bliski istok i u Sjevernu Afriku je stabilan te iznosi u prosjeku šest milijardi dolara godišnje.

U posljednjih 15 godina saradnja s državama navedene regije nije prestala, navode iz ruske službe (EPA - Ilustracija)
U posljednjih 15 godina saradnja s državama navedene regije nije prestala, navode iz ruske službe (EPA - Ilustracija)

Ruski vojni izvoz na Bliski istok i u Sjevernu Afriku dostigao je najmanje šest milijardi dolara godišnje, saopćila je u nedjelju ruska Savezna služba za vojno-tehničku saradnju zemalja na Međunarodnoj izložbi odbrane (IDEX) 2021.

Izvoz ruskog oružja na Bliski istok i u Sjevernu Afriku je prilično stabilan, saopćila je Služba, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Tokom posljednjih pet godina vojni izvoz u regiju nije pao ispod šest milijardi dolara godišnje, što iznosi skoro 50 posto ukupnog ruskog izvoza oružja. Udio ove regije u portfoliju ruskih vojnih proizvoda je također stabilan i iznosi 40 do 50 posto od ukupnih količina narudžbi”, dodaju iz ruske federalne službe.

Pouzdani partneri

Kako dalje ističu, izvozi u sve regije vide uspone i padove iz vremena u vrijeme zbog ciklične prirode potražnje određenih proizvoda, kao i zbog brojnih drugih faktora.

“Međutim, u posljednjih 15 godina saradnja s državama navedene regije nije prestala… Države Bliskog istoka ostaju ruski pouzdani partneri u sferi vojno-tehničke saradnje već godinama i odnosi naših zemalja imaju odlične prilike za budućnost”, ističu iz Savezne službe za vojno-tehničku saradnju zemalja.

Dodaje se kako je Rusija posljednjih godina uspjela doći do nekoliko velikih ugovora s državama regije Bliskog istoka.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO