Facebook izbrisao stranicu mijanmarske vojske

Društvena mreža se posljednjih godina angažirala s aktivistima za građanska prava i demokratskim političkim strankama protiv vojske azijske države.

Dvije osobe su ubijene u subotu u gradu Mandalayu, kada su policija i vojnici pucali na demonstrante (EPA)

Facebook je u nedjelju izbrisao glavnu stranicu mijanmarske vojske, prema standardima koji zabranjuju poticanje na nasilje, saopćila je ta američka kompanija, dan nakon što su ubijena dvojica demonstranata, kada su policija i vojska zapucali na protestu protiv puča 1. februara.

“U skladu s našim globalnim politikama, uklonili smo stranicu vijesti Tatmadawa sa Facebooka zbog opetovanih kršenja naših standarda zajednice koji zabranjuju poticanje na nasilje i stvaraju štetu”, objasnio je u izjavi predstavnik Facebooka.

Tatmadaw je naziv pod kojim je poznata mijanmarska vojska, a njihova stranica Istinite vijesti u nedjelju na toj mreži nije bila dostupna, prenosi Hina.

Vojni glasnogovornik nije odgovorio na telefonski poziv Reutersa u kojem je tražen komentar.

Najkrvaviji dan dvosedmičnih okupljanja

Dvije osobe su ubijene u subotu u Mandalayu, drugom gradu po veličini u Mijanmaru, kada su policija i vojnici pucali na demonstrante koji su protestirali protiv svrgavanja izabrane Vlade Aung San Suu Kyi, što je bio i najkrvaviji dan u više od dvije sedmice tih okupljanja.

Facebook se posljednjih godina angažirao s aktivistima za građanska prava i demokratskim političkim strankama u Mijanmaru protiv vojske, a nakon što je naišao na teške međunarodne kritike zbog neuspjeha s kampanjama mržnje na mreži.

U 2018. godini je zabranio stranicu komandanta vojske, generala Min Aung Hlainga, i 19 drugih viših oficira, uklonivši stotine stranica i računa vojnih pripadnika zbog objava.

Uoči izbora u novembru 2020. godine objavio je da je “skinuo” mrežu od 70 lažnih računa i stranica kojima upravljaju pripadnici vojske i koji su objavljivali ili pozitivan sadržaj o vojsci ili kritike na račun Suu Kyi i njene stranke.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO