Najmanje dvoje mrtvih u protestima protiv puča u Mijanmaru

Još uvijek je nepoznato da li je korištena bojeva municija ili gumeni meci prilikom policijske akcije u gradu Mandalayu.

Protesti zbog puča se ne smiruju, demonstranti su izašli na ulice u velikom broju gradova (EPA)

Najmanje dvije osobe ubijene su u subotu u protestima protiv vojnog puča u Mijanmaru, izvijestili su mediji.

Novinski portali Myanmar Now i Frontier Myanmar izvještavaju da je ozlijeđeno još najmanje šest sudionika skupa u gradu Mandalayu. Pišu i da su snage sigurnosti pucale na demonstrante koji su se okupili u tome drugom po veličini gradu Mijanmara, prenosi HIna.

Još nije moguće provjeriti podatke iz nezavisnih izvora, no na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se da osoblje hitne pomoći na nosilima odvozi ozlijeđene osobe koje krvare.

Po pisanju portala Myanmar Now, stotine demonstranata okupilo se blizu brodogradilišta u Mandalayu želeći na taj način poduprijeti štrajk radnika. Vlasti vrše na njih pritisak da se vrate na posao.

Da bi rastjerali okupljene vlasti su tamo dovezli dvadeset vozila s vojnicima i pripadnicima policije te dva vodena topa. Očevici su rekli da je uhapšeno najmanje 10 demonstranata.

Razbijanje protesta

Ranije je objavljeno kako je policija u subotu u mijanmarskom gradu Mandalayu otvorila vatru i upotrijebila suzavac kako bi razbila proteste protiv državnog udara, ali je još uvijek nepoznato da li je korištena bojeva municija ili gumeni meci, navela je agencija Reuters.

Jedan ljekar saopćio je za internetsku stranicu Irrawaddy News da se nekoliko ljudi sa protesta žalilo na tegobe izazvane suzavcem i da je jedna osoba ranjena tokom intervencije policije , ali da je to na osnovu povreda mogao biti i gumeni metak.

Policija nije još odgovorila Reutersu na zahtjev za komentar povodom ovog slučaja, prenosi Tanjug.

Smrt učesnice protesta

Protesti zbog puča u Mijanmaru se ne smiruju, demonstranti su izašli na ulice i u subotu u velikom broju gradova.

Među njima su pripadnici etničkih manjina, pisci, pjesnici i radnici, koji su jedinstveni u zahtjevu okončanja vojne vladavine i puštanja državne savjetnice Aung San Suu Kyi i drugih civilnih lidera iz pritvora.

Susjedne države razmatraju načine kako da se riješi sve teža kriza u Mijanmaru, pa Indonezija predlaže da organizira sastanak kako bi se vratila demokratija u ovu državu.

Mlada demonstrantica je u petak preminula u bolnici, gdje je dovedena nakon što je bila pogođena metkom u glavu u policijskoj akciji protiv okupljenih u prijestolnici Naypyidawu.

Izvor: Agencije