Fauci: Vakcinacija u Izraelu primjer za ostali dio svijeta

Prvu dozu vakcine protiv korona virusa u ovoj zemlji primilo je gotovo 4,2 miliona građana, a 2,8 miliona je dobilo obje.

Anthony Fauci nije htio komentira da li bi Izrael trebao pomći susjedima Palestincima (EPA)

Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti doktor Anthony Fauci označio distribuciju vakcina u Izraelu “primjerom za ostali dio svijeta”.

“Koristim Izrael kao primjer šta se može desiti kada efikasno vakcinišete znatan dio ljudi”, rekao je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti u SAD-u u intervjuu za Times of Israel, prenosi Beta.

U Izraelu je prvu dozu vakcine primilo gotovo 4,2 miliona građana, a 2,8 miliona je dobilo obje.

Fauci je ocijenio da država Izrael ima prednost u odnosu na SAD jer je mnogo manja, a dobro organizirana, dok se u njegovoj zemlji distribucija vakcine razlikuje od države do države.

Prijetnja i dalje ostaje

Nedavni koraci koje je preduzela administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena da se osnuju centri za vakcinaciju uz distribuciju vakcina u apoteke pomogli su da se imunizacija vrati u kolosijek.

Na pitanje da komentira nedavnu izjavu premijera Izraela Benjamina Netanyahua kako će ta zemlja “završiti sa COVID-19” ako vakcine primi preostalih 570.000 Izraelaca starijih od 50 godina, Fauci je odgovorio da bi trebalo biti oprezan.

“Mislim da će to biti ogromna prednost, od tada ćete biti u dobroj formi, ali ako čitav svijet u osnovi nema pristup imunizaciji i ne vakciniše se, uvijek će postojati prijetnja da se pojavi neki soj i naruši zaštitu vakcine”, rekao je američki zdravstveni zvaničnik.

Ocijenio je da su vakcine do sada bile efikasne protiv sojeva koji su stigli u Izrael, ali da dodatni mutirani sojevi “mogu oslabiti uspostavljenu zaštitu”.

Fauci nije htio komentirati da li bi Izrael trebao pomoći susjedima Palestincima, koji se nisu bili u stanju vakcinisati po istoj stopi, rekavši da je to političko pitanje i da ga to samo dovodi u nevolju.

Uz to se složio da, kada je dovoljno Izraelaca vakcinisano, vlada može ublažiti restrikcije na okupljanja, između ostalog, jer smatra da je zaključavanje najefikasnije i najbrže ali mora ostati privremeno.

Nagrada od milion dolara

U protivnom se može narušiti ekonomija i moral.

Izrael sada postepeno izlazi iz trećih restrikcija širom zemlje od početka pandemije i lider je u svijetu po broju dana zaključavanja, ukupno 139.

Na pitanje šta planira uraditi s milion dolara prestižne izraelske Nagrade “Dan David”, koju je nedavno dobio za istraživanje virusa HIV i liječenje AIDS-a, te zalaganje za vakcinisanje protiv COVID-19, rekao je da namjerava dati 100.000 dolara za program stipendija koji izabere, ali da nije imao vremena o tome puno razmišljati.

“Bio sam malo zauzet”, odgovorio je Fauci.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO