Bijela kuća neće pozvati Rusiju u G7

Svaki poziv Rusiji da se pridruži bio bi upućen u partnerstvu sa svim ostalim zemljama članicama grupe, stav je Washingtona.

Virtuelni sastanak G7 u petak bio je prvi događaj demokratskog američkog predsjednika s drugim svjetskim čelnicima u grupi (EPA)

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena neće pozvati Rusiju da se pridruži grupi svjetskih čelnika G7, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, udaljujući se od stavova bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je zagovarao članstvo Moskve u toj grupi.

Svaki poziv Rusiji da se pridruži G7 bio bi upućen u partnerstvu sa svim ostalim zemljama članicama grupe, rekla je ona novinarima koji su s njom bili u predsjedničkom avionu Air Force One, prenosi Hina.

Trump: Zastarjela grupa zemlja

Trump je u junu nazvao G7 “veoma zastarjelom grupom zemalja” i kazao da bi u njihove redove htio uvesti Rusiju, Australiju, Južnu Koreju i Indiju.

“Ne mislim da upućujemo nove pozive Rusiji ili opetujemo pozive Rusiji”, rekla je Psaki.

Virtuelni sastanak G7 u petak bio je prvi događaj demokratskog američkog predsjednika s drugim svjetskim čelnicima u grupi koja uključuje i Veliku Britaniju, Japan, Francusku, Njemačku, Italiju i Kanadu.

Izvor: Agencije