Vijeće sigurnosti UN-a danas o situaciji u Mijanmaru

Posljednji događaji mogu pogoršati situaciju u kojoj se nalazi oko 600.000 Rohinja, rekao glasnogovornik UN-a.

U nedjelju je mijanmarska vojska proglasila vanredno stanje, nekoliko sati nakon što je pritvorena liderica te države i državna savjetnica Suu Kyi i drugi visoki zvaničnici vladajuće Nacionalne lige za demokratiju (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se danas kako bi razgovaralo o situaciji u Mijanmaru nakon što je vojska preuzela vlast u toj državi, navedeno je u rasporedu aktivnosti tog međunarodnog tijela, prenosi agencija Anadolija.

U nedjelju je mjanmarska vojska proglasila vanredno stanje, nekoliko sati nakon što je pritvorena liderica te države i državna savjetnica Suu Kyi i drugi visoki zvaničnici vladajuće Nacionalne lige za demokratiju (NLD).

Vojni udar dogodio se uoči prve sjednice novoizabranog parlamenta, nakon novembarskih izbora u na kojima je pobijedio NLD. Vojska je saopćila da je preuzela vlast zbog “izborne prevare” koja je, kako su ustvrdili, dovela do dominacije NLD-a u parlamentu.

Strah za Rohinje

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u ponedjeljak je vojni udar nazvao “ozbiljnim udarcem na demoratske reforme”.

“Oko 600.000 Rohinja nalazi se u državi Rakhine, uključujući 120.000 ljudi koji su ograničeni na boravak u kampovima”, rekao je Dujarric i dodao: “Oni se ne mogu slobodno kretati i imaju vrlo ograničen pristup osnovnom zdravstvenom sistemu i obrazovanju. Tako da strahujemo da bi najnoviji događaji mogli pogoršati njihovu situaciju.”

Izvor: Agencije

Povezane

Min Aung Hlaing je u centru pažnje nakon što je vojska uhapsila političare iz vladajuće stranke i preuzela vlast.

Published On 01 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO