Vakcine spasile 37 miliona djece u ovom stoljeću

Do 2030. godine taj bi se broj mogao udvostručiti, ističu naučnici u studiji objavljenoj u magazinu ‘Lancet’

Razlika u zdravstvenom smislu između vakcinisanih i nevakcinisanih osoba vidljiva je i u odrasloj dobi (EPA)

Vakcine se smatraju jednim od najvećih postignuća u medicini.

Naučne projekcije pokazuju da je od početka stoljeća spašeno 37 miliona dječjih života u državama nižih i srednjih prihoda zahvaljujući vakcinaciji protiv 10 čestih bolesti, prenosi Hina, pozivajući se na portal Science Alert.

Do 2030. godine taj bi se broj mogao udvostručiti, ističu naučnici u studiji objavljenoj u magazinu Lancet.

Bez pristupa određenim vakcinama koje, naprimjer, štite od ospica, rotavirusa, HPV-a ili hepatitisa šanse da će djeca rođena 2019. godine u tim zemljama umrijeti prije petog rođendana bile bi čak 45 posto veće.

‘Nezahvalan i nesavršen posao’

Razlika u zdravstvenom smislu između vakcinisanih i nevakcinisanih osoba vidljiva je i u odrasloj dobi.

Nove projekcije pokazuju da će smrtnost djece koja su rođena u tim državama 2019. godine i vakcinisana su protiv navedenih bolesti u starijoj i odrasloj dobi biti 72 posto niža.

“Naša studija ističe u kolikoj je mjeri velika korist za javno zdravstvo provedu li se programi vakcinacije u državama nižih i srednjih prihoda“, rekao je epidemiolog Neil Ferguson iz Kraljevskog koledža u Londonu.

Izračunavanje spašenih života vakcinacijom nezahvalan je i nesavršen posao, no to ne znači da nije vrijedan pokušaja, kažu naučnici.

I ovaj model ima ograničenja, pošto mnoge države nemaju kompletne i konzistentne podatke o broju oboljelih i umrlih.

No, radi se o vrijednoj procjeni i najvećoj do sada provedenoj studiji, koja se temelji na programima vakcinisanja protiv virusa hepatitisa B, hemofilusa tipa B (bakterije koja uzrokuje meningitis u djece), humanog papilomavirusa, japanskog encefalitisa, ospica, rotavirusa, rubeole, žute groznice, meningokoka i pneumokoka.

Ključno zadržati visoki nivo postupka

Šesnaest nezavisnih istraživačkih grupa primijenilo je različite modele za svaki od tih patogena i rezultati pokazuju da će u životnom vijeku osoba rođenih između 2000. i 2030. godine vakcinacijom protiv njih biti spriječeno 120 miliona smrti.

Od toga 96 miliona otpada samo na vakcine protiv ospica i hepatitisa.

Rezultati se uveliko slažu s prethodnim procjenama po kojima su vakcine spasile živote gotovo 20 miliona djece u 73 najsiromašnije zemlje svijeta od 2001. godine, dok je samo vakcina protiv ospica zaslužna za 20 miliona izbjegnutih smrti, ali na globalnom nivou.

“Procjenjujući koliko bi veća bila smrtnost bez programa vakcinacije, studija ističe i u kolikoj je mjeri ključno zadržati visoki nivo ovog postupka“, rekla je jedna od autorica Katy Gaythorpe.

Zadržavanje statusa quo samo je dio slike.

Prioritet je širenje dostupnosti vakcina, posebno kad su posrijedi one novije.

Eliminacija raka vrata maternice

Po mišljenju ljekara, rak vrata maternice eliminirao bi se do kraja stoljeća kad bi se protiv HPV-a vakcinisao dovoljan broj mladih.

Novi model pokazuje da bi se s povećanjem vakcinacije djevojaka protiv HPV-a spasilo više njihovih života po vakcinisanoj osobi nego u bilo kojoj drugoj imunizacijskoj aktivnosti.

Vakcinacijski programi protiv nekih oblika pneumonije također su se pokazali vrlo efikasnima i trebali bi se proširiti u siromašnim zemljama.

Te vakcine, zbirno poznate kao PCV (konjugirane pneumokokne vakcine), imaju najveći učinak na spašavanje života djece mlađe od pet godina.

Izvor: Agencije

Povezane

Njemačka kompanija je obećala kako će povećati isporuke vakcina protiv COVID-19 Evropskoj uniji za do 75 miliona dodatnih doza u drugom kvartalu.

Published On 01 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO