Teheran pozvao EU da posreduje između SAD-a i Irana

Moguće je pronaći mehanizam za povratak dviju zemalja u okvire sporazuma, smatra iranski ministar vanjskih poslova.

Zarif smatra da bi Borrell mogao 'osmisliti mjere koje bi trebale poduzeti SAD i Iran' (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova predložio je da Evropska unija posreduje između Irana i Sjedinjenih Američkih Država kako bi se očuvao nuklearni sporazum, javljaju agencije u utorak.

“Moguće je pronaći mehanizam” za povratak dviju zemalja u okvire sporazuma, rekao je Mohammad Javad Zarif za kanal CNN International, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zarif smatra da bi visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell mogao biti “koordinator” u praćenju Međunarodnog nuklearnog sporazuma kojeg je Iran potpisao 2015. sa šest svjetskih sila.

Borrell bi mogao “osmisliti mjere koje bi trebale poduzeti Sjedinjene Američke Države te mjere koje treba poduzeti Iran”, rekao je Zarif, javlja agencija France presse.

Sporazum iz 2015.

Nuklearni sporazum Iran je potpisao u Beču 2015. s Njemačkom i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD) i tim se ugovorom obavezao da će odustati od razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje međunarodnih ekonomskih sankcija.

Međutim, američki predsjednik Donald Trump, koji je ocijenio da je taj ugovor nedostatan, jer ne obuhvata iranske balističke projektile i druge “destabilizirajuće” aktivnosti Irana na Bliskom istoku, povukao je SAD iz Sporazuma 2018. i nametnuo Iranu oštre američke sankcije.

Evropljani su u tri godine pokušavali spasiti sporazum, ali prema ocjeni Irana nedovoljno odlučno te je i Iran postepeno odustajao od poštivanja pojedinih odredbi.

Prvi korak prema ‘sinhroniziranom’ dogovoru

Novi predsjednik Joe Biden obećao je vratiti SAD u sporazum, ali uz uvjet da se Teheran vrati poštivanju svih odredbi.

Teheran je dosad zahtijevao da Biden napravi prvi korak i prijedlog iranskog šefa diplomatije čini se kao prvi korak prema “sinhroniziranom” dogovoru.

Zarif je kazao da bi Iran za “manje od jednog dana” mogao odbaciti količine visoko obogaćenog uranija ako SAD povuče sankcije koje je nametnuo Trump.

Izvor: Agencije