Sve više njemačkih desničara posjeduje oružje

Krajem 2020. je 1.200 pripadnika radikalne desnice legalno posjedovalo oružje, tvrde iz njemačke vlade.

Krajem 2019. ministarstvo je broj pripadnika ekstremne desnice procjenjivalo na 32.080 (EPA - Ilustracija)

U Njemačkoj je u 2020. zabilježen nagli porast izdavanja dozvola za nošenje vatrenog oružja za registrirane pripadnike radikalno desne scene, priopćila je njemačka vlada u utorak.

„Krajem 2020. je 1.200 pripadnika radikalne desnice legalno posjedovalo oružje” proizlazi iz priopćenja vlade nakon upita zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu.

To je porast od 35 posto u odnosu na prethodnu godinu, navodi Hina.

Istovremeno, i pripadnici pokreta tzv. Građana Reicha (Reichsbuerger), koji ne priznaju Njemačku u sadašnjoj formi ali ih se direktno ne svrstava u ekstremnu desnicu, posjeduju 528 dozvola za nošenje vatrenog oružja.

Stranka Ljevica je upozorila na to da se radi o “opasnom trendu”.

“Ovaj porast je dokaz za rastuću opasnost koja dolazi od neonacista i rasista”, kaže Martina Renner, unutarnjopolitička glasnogovornica zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu.

Renner, koja je i sama meta stalnih prijetnji i napada koji dolaze s krajnje desnog političkog spektra, apelirala je na sigurnosne službe da promijene taktiku borbe protiv radikalno desne scene.

Rast broja pripadnika krajnje desnice

Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo kako trend povećanja legalno naoružanih pripadnika krajnje desnice treba povezivati s rastom broja njenih pripadnika.

Krajem 2019. ministarstvo je broj pripadnika ekstremne desnice procjenjivalo na 32.080. Od toga njih oko 13.000 slove kao nasilni.

Dozvola za posjedovanje vatrenog oružja omogućava posjedovanja lovačkog ili sportskog oružja, ali samo u lovu ili odlasku na streljanu.

Od prošle godine ministarstvo unutarnjih poslova svake tri godine provjerava ispunjavaju li osobe s oružanim listom uvjete za posjedovanje oružja.

U to spada i provjera pripadnosti nekoj od zabranjenih organizacija koje se nalaze na listi njemačkog Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO