Stručnjaci: Sputnik V djelotvoran 91,6 posto

Prema podacima istraživanja, Sputnik V je među najdjelotvornijim cjepivima.

Osnova Sputnika V su drugi virusi koji su učinjeni neopasnim i prilagođeni suzbijanju COVID-19 (Anadolija)

Cjepivo Sputnik V, zbog kojeg je Rusija kritikovana da nije dovoljno transparentna, djelotvorno je 91,6 posto protiv simptomatskih oblika COVID-19, pokazuju rezultati koji su u utorak objavljeni u medicinskom magazinu The Lancet, a potvrdili su ih nezavisni stručnjaci.

“Proizvodnja cjepiva Sputnik V kritizirana je zbog njezine brzine, želje da se odmah dođe do rezultata i nedostatka transparentnosti. No, rezultati objavljeni ovdje su jasni i dokazana je naučna utemeljenost cjepiva”, ocijenila su dvojica britanskih stručnjaka, profesori Ian Jones i Polly Roy u komentaru uz studiju Lanceta, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

To “znači da u borbi za smanjenje incidencije COVID-19 postoji još jedno cjepivo”, istakli su ovi stručnjaci koji nisu sudjelovali u istraživanju.

Ovi prvi potvrđeni rezultati o djelotvornosti cjepiva potvrđuju početne tvrdnje Rusije koje je međunarodna naučna zajednica jesenas dočekala s nepovjerenjem.

Čini se da oni zasad svrstavaju Sputnik V među najdjelotvornija cjepiva, uz Pfizer/BioNTechovo i Modernino (oko 95 posto), koja se temelje na drugačijoj tehnologiji (glasnički RNK).

Primjena u nekoliko država

Ovih sedmica u Evropi se čuju pozivi da Evropska agencija za lijekove (EMA) što prije počne postupak odobravanja Sputnika V koji se već primjenjuje u Rusiji i još u nekim zemljama, poput Srbije, Argentine i Alžira.

Rezultati objavljeni u The Lancetu dobiveni su u posljednjoj, trećoj fazi kliničkih ispitivanja cjepiva u kojima je sudjelovalo gotovo 20.000 ispitanika.

Rezultati pokazuju da Sputnjik V za 91,6 posto smanjuje opasnost od zaraze simptomatskim oblikom COVID-19.

„Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila djelotvornost cjepiva kod asimptomatskih slučajeva i kod prenošenja bolesti“, dodaje The Lancet.

Ruski Sputnjik V je cjepivo s „virusnim vektorom“, a osnova su mu drugi virusi koji su učinjeni neopasnim i prilagođeni suzbijanju COVID-19.

Ta je tehnika korištena i kod cjepiva AstraZenece i Oxforda, koje je djelotvorno 60 posto, objavila je EMA.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO