S. Arabija: Samo državljani za poslove s klijentima

Ekonomska sila arapskog svijeta sve više traži načine za upošljavanje vlastitih državljana umjesto migrantskih radnika.

Ovo se odnosi na sve poslove komuniciranja sa klijentima telefonom, emailom, društvenim medijima i drugim „modernim sredstvima“, navodi se u dekretu Ministarstva. (Reuters)

Saudijska Arabija će rezervirati sve poslove podrške korisnicima i klijentima za svoje državljane kako bi „ponudila veće mogućnosti“ i „unaprijedila njihov potencijal za zaradu“, naveli su zvaničnici u vrijeme kada se veliki izvoznik nafte bori sa ekonomskim nedaćama, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Bliskoistočno kraljevstvo i ekonomska sila arapskog svijeta sve više traži načine za upošljavanje vlastitih državljana umjesto migrantskih radnika, a taj je trend prisutan u mnogim monarhijama Zaljeva od pada cijena nafte 2014. godine.

„Poslovi u ulogama daljinske pomoći klijentima i korisnicima od sada će biti rezervirani za Saudijce. Ova odluka treba stvoriti bolje prilike za zapošljavanje saudijskih državljana, pomoći im da unaprijede nivoe zarade i podrži saudijsku ekonomiju“, navodi se u saopćenju koje je Ministarstvo za ljudske resurse i društveni razvoj objavilo u ponedjeljak.

Proces Emiratizacije

Ahmed Alrajhi, čelni čovjek Ministarstva, na Twitteru je objavio kako je odluka dio državnog plana Emiratizacije.

„Ovo je nastavak nastojanja Ministarstva da proširi Emiratizaciju, sa ciljem omogućavanja sinovima i kćerkama naše nacije da imaju šansu za zapošljavanje. Objavili smo odluku ograničenja rada u profesijama i poslovima daljinske pomoći klijentima na saudijske muškarce i žene, bilo da se direktno ili indirektno angažiraju“, navodi se u njegovom tweetu.

Ovo se odnosi na sve poslove komuniciranja sa klijentima telefonom, emailom, društvenim medijima i drugim „modernim sredstvima“, navodi se u dekretu Ministarstva.

Nezaposlenost u Saudijskoj Arabiji je u trećem kvartalu 2020. godine iznosila 14,9 posto što je jako blizu rekorda od 15,4 posto godinu dana kasnije. Približno 60 posto nezaposlenih Saudijaca ima između 20 i 29 godina.

Nadležni za statistiku pripisuju podatke o nezaposlenosti pandemiji korona virusa koja „nastavlja pogađati saudijske poslove i saudijsku ekonomiju“.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO