Reakcije Zapada nakon presude Navalnom: Gorak udarac

Hiljade Rusa protestuje u više gradova širom zemlje zbog hapšenja Alekseja Navalnog.

Kritičar Kremlja uhapšen je sredinom prošlog mjeseca na moskovskom aerodoromu, nakon što se vratio sa liječenja iz Njemačke (Reuters)

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su duboko zabrinute zbog zatvorske kazne koja je danas izrečena ruskom opozicionaru Alekseju Navalnom, i ponovile apel za njegovo hitno puštanje.

„Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute odlukom ruskih vlasti da osude opozicionu ličnost Navalnog“, izjavio je državni sekretar Antony Blinken, prenosi Reuters.

„Čak i dok sarađujemo sa Rusijom na unaprijeđivanju američkih interesa, blisko ćemo koordinisati sa našim saveznicima i partnerima kako da Rusija odgovara zbog toga što nije podržala prava svojih građana”, navodi se u Blinkenovoj izjavi.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas također je izjavio da je današnje izricanje kazne Navalnom “gorki udarac” za vladavinu zakona u Rusiji i zatražio njegovo hitno oslobađanje.

“Današnja presuda Alekseju Navalnom predstavlja gorki udarac protiv osnovnih sloboda i vladavine zakona u Rusiji”, napisao je on na Twitteru, opisujući gonjenje Navalnog kao proizvoljno, prenosi Reuters.

„Aleksej Navalni mora biti odmah pušten“, dodao je Maas.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je danas na hitno puštanje Navalnog i rekao da se o poštovanju ljudskih prava i demokratskih sloboda ne može pregovarati.

“Osuda Alekseja Navalnog je neprihvatljiva. Političko neslaganje nikada nije zločin. Pozivamo na njegovo hitno puštanje na slobodu”, rekao je Macron u izjavi na Twitteru.

Šef diplomatije EU-a, Josep Borrell, ocenjuje da je današnja presuda ruskom opozicionom lideru u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Rusije u oblasti vladavine prava i fundamentalnim slobodama.

“U suprotnosti je i sa presudom Evropskog suda za ljudska prava koji je slučaj okarakterisao kao proizvoljan i nerazuman. Zahtijevam njegovom trenutno oslobađanje”, rekao je Borrell.

Zatvorska kazna od tri i po godine

Ruski sud odredio je kritičaru Kremlja Alekseju Navalnom zatvorsku kaznu u trajanju od tri i po godine, nakon što je presudio da je Navalni prekršio uvjetnu kaznu.

Sud je također rekao da će njegova zatvorska kazna biti umanjena za vrijeme koje je već ranije proveo u kućnom pritvoru.

Njegovi advokati rekli su da će se žaliti na kaznu, a Navalnijevi saveznici pozvali su njegove pristalice da odmah izađu na proteste protiv presude u centar Moskve.

“Sud je presudio u korist [ruske] Federalne kazneno-popravne službe za preinačenje uvjetne presude A. Navalnom. Pritvor mu je određen prije stupanja presude na snagu “, objavila je odluku sudija Natalija Repnjikova, prenosi Tass, piše Tanjug.

Prema ranijim tvrdnjama ruskih organa vlasti, Navalni i njegov brat su finansijski oštetili kompaniju Yves Rocher, zbog čega su dobili uvjetne kazne zatvora od tri i po godine.

Iako je kazna istekla u decembru 2020. godine, FSIN je sada optužio Navalnog da je prekršio uvjetnu kaznu i tražio da ona bude zamijenjena zatvorskom kaznom.

‘Zastrašivanje Rusa’

Istražitelji su prošli mjesec otvorili krivičnu istragu protiv Navalnog i zbog velike prevare, tvrdeći da je 4,8 miliona američkih dolara donacija svojoj organizaciji potrošio u lične svrhe, uključujući putovanja u inostranstvo, za što mu prijeti do deset godina zatvora.

Navalni i njegovi advokati odbacuje sve optužbe kao politički motivirane kako bi ga se diskreditiralo.

Navalni je u utorak svoje pojavljivanje na moskovskom sudu ocijenio pokušajem “zastrašivanja miliona Rusa” te se obrušio na predsjednika Vladimira Putina.

“Najvažnije je ovim procesom utjerati strah u kosti golemom broju ljudi. Zatvorimo jednog da bismo zastrašili milione drugih”, kazao je Navalni.

Kritičar Kremlja uhapšen je sredinom prošlog mjeseca na moskovskom aerodoromu, nakon što se vratio sa liječenja iz Njemačke. Navalini optužuje ruski državni vrh da ga je pokušao otvovati, dok Kremlj to odbacuje, uključujući i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Hiljade Rusa protestuje u više gadova širom zemlje zbog hapšenja Navalnog.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO