Proruski pobunjenici u Ukrajini dobili rusku vakcinu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je na meti kritika jer u toj zemlji još nije počela vakcinacija.

Ukrajina
Snabdijevanje vakcinom najnovije je pokazivanje podrške Moskve samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk (AP)

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine saopštili su danas da su dobili rusku vakcinu Sputnik V protiv korona virusa i da je počela vakcinacija, dok u ostatku Ukrajine još nije.

Snabdijevanje vakcinom najnovije je pokazivanje podrške Moskve samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk, ocijenila je agencija AFP i podsjetila da je u sukobu proruskih pobunjenika sa ukrajinskim snagama sigurnosti od 2014. godine poginulo više od 13.000 ljudi, prenosi Beta.

Šef samoproglašene republike Donjeck Denis Pupilin izjavio je da je u taj dio Ukrajine stigao kontingent od nekoliko hiljada doza ruske vakcine.

Vlasti druge samoproglašene republike Lugansk također su saopštile da su dobile rusku vakcinu.

Ukrajina čeka COVAX i kinesku vakcinu

„Zahvaljujući neprocjenjivoj pomoći Rusije, naša republika će moći organizovati besplatnu i dobrovoljnu vakcinaciju svih”, rekao je lider Luganska Leonid Pasečnik.

Vlasti ove dve proruske teritorije, čija se ukupna populacija procjenjuje na oko tri miliona ljudi, nisu navele da li su vakcinu kupile ili je ona poklon Moskve.

Ta najava dolazi dok je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski na meti kritika zbog kašnjenja u vakcinaciji.

Ukrajina, jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, čeka isporuku osam miliona doza vakcina u sklopu programa COVAX, kao i oko pet miliona doza kineske vakcine CoronaVac.

Izvor: Agencije