Njemačka: Turska važan NATO partner, tako će i ostati

U utorak je glasnogovornik Ureda predsjednika Turske također obavio telefonski razgovor s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Sullivanom.

Njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer s turskim kolegom Hulusijem Akarom tokom sastanka u Berlin (Reuters)
Njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer s turskim kolegom Hulusijem Akarom tokom sastanka u Berlin (Reuters)

Njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer kazala je nakon sastanka s turskim ministrom odbrane Hulusijem Akarom danas u Berlinu kako je Turska važan NATO partner te da će tako i ostati, prenosi agencija Anadolija.

U saopćenju se navodi kako Kramp-Karrenbauer sastanak s Akarom smatra posebnim i dobrim pokazateljem između saveznica.

”Turska je važan NATO partner, tako će i ostati“, navodi se u saopćenju njemačkog ministarstva odbrane.

Rečeno je i kako je na sastanku razgovarano o teškim pitanjima.

Njemačka ministrica je pozdravila ponovno pokretanje razgovora između Turske i Grčke kada je riječ o pitanju Istočnog Mediterana. Navela je i da je to važan korak te da je neophodno izbjegavati tenzije u Sredozemlju.

Kramp-Karrenbauer je prije sastanka s Akarom razgovarala i s ministrima odbrane južnog dijela Kipra i Grčke.

”Nadam se da će sve strane iskoristiti priliku za dijalog. Njemačku tu vidim u posredničkoj ulozi“, pojasnila je ministrica.

Kramp-Karrenbauer je ukazala i na značaj dijaloga između Njemačke i Turske.

”Obje zemlje imaju zajednički interes kada je riječ o stabilnosti jugoistočnog krila NATO-a. Ankara je blizak i pouzdan partner koji značajno doprinosi sigurnosti Evrope“, smatra njemačka ministrica.

Akaru je zahvalila na podršci procesu koji traje u cilju revizije nacrta strategije NATO-a. Dodala je kako će ove godine, na poziv turske strane, u Ankari biti održan Sastanak vojnog dijaloga na visokom nivou između ministarstava odbrane Njemačke i Turske, koji je 2020. održan u Berlinu.

Dvoje ministara su razgovarali i o sigurnosnim politikama na Crnom moru, Libiji i Iraku.

Jačanje tursko-američkih odnosa

U utorak je glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin također obavio telefonski razgovor s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom.

U saopćenju iz Ureda predsjednika Turske navedeno je kako je tokom razgovora bilo riječi o bilateralnim odnosima između Turske i SAD-a, posebno o Siriji, Libiji, istočnom Mediteranu, Kipru, Afganistanu, Nagorno-Karabahu, pandemiji COVID-19 i pitanjima međunarodnog klimatskog režima.

Tokom razgovora je naglašeno jačanje tursko-američkih odnosa u nadolazećem periodu, održavanje bliskih kontakata po svim pitanjima te istaknuta potreba korištenja konstruktivnih kanala dijaloga radi učinkovite saradnje.

Kalin je naglasio kako Turska pozdravlja odluku SAD-a o povratku Pariskom klimatskom sporazumu, a na samom kraju razgovora istaknuto je da treba uložiti zajedničke napore kako bi se pitanja, poput S-400, F-35 i PYD-YPG, koja su sporna između dviju zemalja, riješila novom perspektivom.

Očekujući snažni, održivi i konstruktivni model odnosa između dvije savezničke zemlje u budućem periodu, na sastanku je postignut konsenzus o jačanju NATO saveza i poduzimanju koraka koji će doprinijeti regionalnom i globalnom miru i stabilnosti.

Izvor: Agencije

Povezane

Stručnjaci savjetuju da se ubrza politička reakcija NATO-a na sigurnosne prijetnje i međunarodne krize.

26 Nov 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO