Mediji: ‘Sputnik V’ bi se mogao proizvoditi i u Njemačkoj

‘Sputnikom V’ su već vakcinisani mnogi građani u Rusiji, ali i u nekim drugim zemljama, poput Srbije, Ukrajine ili Argentine.

Vakcina 'Sputnik V' je u Rusiji odobrena još u augustu prošle godine (EPA)

Proizvođač ruske vakcine “Sputnik V” pokazao je zanimanje za proizvodnjom ove vakcine u Njemačkoj, prenose njemački mediji u utorak.

“Moskovski Gamaleja institut i državni ruski investicijski fond RDIF kontaktirali su farmaceutsku kompaniju IDT Biologika u njemačkoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt zbog mogućnosti proizvodnje vakcine GAM-Kovid_Vak, poznatije pod nazivom ‘Sputnik V'”, prenosi javni servis MDR, pozivajući se na informacije iz saveznog Ministarstva zdravstva.

IDT Biologika je farmaceutska kompanija sa sjedištem u Dessauu i s pogonima u Magdeburgu i SAD-u, a bavi se proizvodnjom lijekova po nalogu, prenosi Hina.

U ovoj kompaniji, koja je i u vrijeme bivše Demokratske republike Njmačke proizvodila vakcine, nisu htjeli komentirati eventualne pregovore s ruskim proizvođačem “Sputnika V”.

Kontakti kompanija ‘logičan korak’

IDT Biologika i sama radi na pronalasku vakcine protiv korona virusa, ali su prva testiranja vakcina razvijenih u ovoj kompaniji prošla neuspješno.

Ministarstvo zdravstva je istraživanje IDT Biologike na vakcinu protiv korona virusa subvencioniralo sa 114 miliona eura.

Vakcina “Sputnik V” je u Rusiji odobrena još u augustu, ali ruski proizvođač do sada nije podnio zahtjev za upotrebnom dozvolom u Evropskoj uniji, zbog toga što još nije okončana posljednja faza testiranja učinka vakcine.

Uprkos tomu “Sputnikom V” su već vakcinisani mnogi građani u Rusiji, ali i u nekim drugim zemljama, poput Srbije, Ukrajine ili Argentine.

MDR citira riječi stručnjaka za farmaceutsku industriju koji kontakt ruskog proizvođača “Sputnika V” s istočnonjemačkom farmaceutskom kompanijom IDT Biologika opisuje kao “logični korak”.

Otvorenost Njemačke za rusku i kinesku vakcinu

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pokazao se u nedjelju otvorenim za sve vakcine koje prođu proces izdavanja dozvole u EU.

“Ako je vakcina sigurna i efikasna, bez obzira u kojoj je zemlji proizvedena, tada, naravno, može pomoći u borbi protiv pandemije”, rekao je on za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vakcina bi morala proći kroz normalni proces autorizacije, a zahtjev za odobrenjem u EU već je dostavljen Evropskoj agenciji za lijekove (EMA).

Rusija je u petak saopćila da bi mogla opskrbiti EU sa 100 miliona doza vakcine “Sputnik V” u drugom kvartalu, što bi bilo dovoljno za vakcinisanje 50 miliona stanovnika EU-a.

Postoji široko nepovjerenje prema ruskoj vakcini od kako je objavljeno da je proizvedena sredinom augusta, budući da nije prošla kroz puno kliničko ispitivanje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO