Japan produžio vanredno stanje, Francuska zatvara skijališta

U posljednja 24 sata registriran je pad broja novozaraženih u Kini, Italiji i Rusiji.

U Tokiju gotovo svi nose masku u javnosti (EPA)

U posljednja 24 sata u svijetu je registrirano 75.546 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 103.997.416, pokazuju podaci objavljeni na stranici Worldometers.

Sjedinjene Američke Države su sa 26.911.375 slučajeva zaraze zemlja s najvećim brojem zaraženih, a slijede Indija (10.767.206), Brazil (9.230.016), Rusija (3.884.730) i Velika Britanija (3.835.783).

Japan produžio vanredno stanje

Japan je odlučio produžiti vanredno stanje zbog korona virusa u Tokiju i nekim drugim regijama do početka marta, rekao je premijer Yoshihide Suga.

“Želimo zaustaviti širenje korona virusa po svaku cijenu… Broj zaraženih je u padu. Moramo nastaviti s trendom i smanjiti broj hospitaliziranih i oboljelih s teškim simptomima”, rekao je on, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Japan je prijavio ukupno nešto manje od 392.000 slučajeva COVID-19, uključujući nešto više od 5.800 smrtnih slučajeva.

Tokio je u utorak izvijestio o 556 novih slučajeva COVID-19.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u ponedjeljak o 1.783 novozaraženih, uključujući 393 u Tokiju, što je oštar pad prema 7.844 slučaja 8. januara, kada je Vlada uvela vanredno stanje za Tokio i tri susjedne prefekture – Chibi, Kanagawi i Saitami – do 7. februara.

Vakcinacija u Japanu počinje krajem februara (EPA)

Mjera je proširena na 11 prefektura, uključujući Kyoto i Osaku, šest dana kasnije.

Vlada je zatražila da se stanovnici 11 prefektura suzdrže od nepotrebnih izlazaka i da barovi i restorani nakon 20 sati budu zatvoreni.

U Tokiju gotovo svi nose masku u javnosti.

Prigradski vozovi i dalje su pretrpani, iako je Vlada pozvala veći broj ljudi da radi od kuće.

Japan će početi s vakcinisanjem protiv korona virusa krajem februara.

Zatvorena francuska skijališta

Francuske vlasti zbog pandemije korona virusa ne planiraju otvoriti skijališta cijeli februar, a datum kad će se to dogoditi nije određen, objavio je premijer Jean Castex.

“Zdravstvena situacija nam ne dopušta otvaranje skijališta”, napisao je on na svom Twitter profilu nakon susreta s predstavnicima skijaških odredišta.

Nije htio navesti kad bi se to moglo dogoditi, no njegov ured je potvrdio napise medija da to neće biti u februaru, što je ranije kazao i ministar zdravstva Olivier Veran, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Nije poznato kada će francuska skijališta biti otvorena (EPA)

U Francuskoj, koja je u nedjelju imala najveći broj pacijenata s COVID-19 u zadnjih devet sedmica, ne rade ni kafići i restorani, a granice su zatvorene za sva putovanja osim onih nužnih.

U Italiji najmanje zaraženih u zadnja četiri mjeseca

U jednom danu oko 8.000 novozaraženih od COVID-19 i 329 žrtava korona virusa, to su u Italji najniži brojevi o epidemiološkoj situaciji u posljednja četiri mjeseca, prenosi Tanjug, pozivajući se na Ansu.

Broj osoba koji se liječe u bolicama je i dalje je visok i još nikada nije pao ispod 20.000, kao i broj COVID pacijenata na odjeljenjima intenzivne njege, koji je već mjesecima postojan iznad 2.000.

Visoki institut za zdravstvo objavio je analizu epidemioloških podatka od početka pandemije do sada, period od tačno godinu dana.

Prema izvještaju, odnos između broja zaraženih i smrtnog ishoda bitno je drugačiji u prvoj i drugoj fazi pandemije.

Italija bilježi pad broja novozaraženih (EPA)

U prvoj fazi pandemije, mart-april prošle godine, smrtnost u odnosu na broj zaraženih bila je 6,6, a u periodu juni-septembar 1,5.

U izvještaju se zaključuje da je, izuzev prve faze pandemije, smrtnost od COVID-19 u Italiji bila niža od prosjeka u ostalim zemljama Evropske unije.

Pad novozaraženih u Kini

U Kini je potvrđeno 30 novih slučajeva korona virusa, najmanje u proteklih mjesec dana, a najveći procenat čine oni iz inozemstva, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U Kini je u ponedjeljak potvrđeno 30 novih slučajeva korona virusa, za 12 manje nego dan ranije, saopćila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Ovo je najmanji broj novozaraženih u jednom danu od 2. januara, kada su registrirana 24 nova slučaja korona virusa.

Komisija je saopćila da je među novim slučajevima 18 porijeklom iz inozemstva, a ovo je prvi put u posljednjih mjesec dana da je broj “uvezenih” slučajeva zaraze premašio broj lokalnih transmisija.

Najveći procenat novozaraženih osoba u Kini čine oni iz inozemstva (EPA)

U Kini je do danas zaraženo 89.594 ljudi, a od posljedica COVID-19 preminulo je 4.636 oboljelih.

U Rusiji manje od 17.000 novozaraženih

U Rusiji je u posljednja 24 sata prvi put nakon tri mjeseca registrirano manje od 17.000 novih slučajeva korona virusa – 16.643.

Istovremeno je preminulo 539 pacijenata, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Oporavilo se 22.372 pacijenta.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u Rusiji je više od 3,8 miliona, a istovremeno je od posljedica bolesti umrlo 74.158.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO